Реклама / Ads
0| 5039 |04.09.2017 СВЯТ

Дания се готви да спре ”Северен поток-2”, шансовете за строителство на газопровода са 50%

.
Тръбите за газопровода са налице, но разрешение за строителство все още няма
Дания спешно променя законодателството си, за да разреши на Министерството на външните работи да има последната дума за разрешение да се строи големия руски енергиен проект ”Северен поток-2”.
 
Това съобщи вестник "Политикен". Досега по този въпрос единствено право за вземане на решение имаше Датската енергийна агенция, но тя се интересува единствено от екологичната страна на въпроса. Докато намесата на външното министерство означава ,че решението ще е за политическата целесъобразност от този проект. Съответният законопроект вече е внесен в парламента на страната и има подкрепата не само на управляващите, но и на опозицията.

Очаква се той да бъде приет и да встъпи в сила в началото на 2018 година. Искането за разрешение за строителството на газопровода в датски териториални води е подадено от "Газпром" през април, тече процедура, а до 19 септември ще се води и обществено обсъждане. "Северен поток-2" пресича датските териториални води в продължение на 139 километра и минава близо до остров Барнхолм.

Според руски експерти, Дания е сред противниците на проекта. Нейно отрицателно решение може да забави с много изграждането на подводната част и затова към момента процентът вероятност този проект да се случи е около 50. Рисковете за "Северен поток-2" се увеличават и от новите санкции срещу Русия и нейния енергиен сектор, наложени от САЩ, както и увеличените в последно време доставки на американски втечнен газ.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5609 |04.09.2017 Пхенян се готви за изстрелване на нова ракета . 4| 4552 |03.09.2017 Светът под пара заради Ким Чен Ун, готви му санкции и изолация . 0| 4209 |23.08.2017 Терористите са се готвили да взривят базиликата ”Саграда фамилия” в Барселона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads