Реклама / Ads
12| 4679 |16.12.2015 СВЯТ

Давутоглу: Турция защити границите си и тези на НАТО от руския самолет

.
Турският премиер Давутоглу
Без да се разреши кризата в Сирия, не можем да бъдем сигурни, че бежанската вълна ще спре. Това заяви премиерът Ахмет Давутоглу в интервю за bTV. По думите му трите милиарда евро, които Евросъюзът отпусна на Турция, са само част от по-сложен процес за уреждане на бежанската криза.
 
Не, не решихме да свалим руски самолет. Ние решихме да защитаваме нашето въздушно пространство. Руският самолет не беше свален във въздушното пространство на Русия, Сирия или в международно въздушно пространство. Нашето решение беше и нашите инструкции към армията са да се пази нашето въздушно пространство, както и нашите сухоземни и морски граници, отговори на въпрос за сваления Су-24 премиерът на Турция.

И преди това имаше три нарушения, извършени от руски самолети. Споделихме нашите нови правила за предприемане на действия с руската страна на най-високо ниво. И преди този инцидент да се случи, нашите военновъздушни сили десет пъти предупредиха  тези руски самолети да не идват във въздушното пространство на Турция. Всичко това е записано от всички телекомуникационни международни системи на НАТО, на други страни, така че няма нищо за скриване, поясни Давутоглу.

Едно нещо е ясно - Турция има правото да пази своето въздушно пространство. Ние не знаехме, че това е руски самолет. Инструкциите бяха да се защитава Турция. Не знаехме каква е целта на този неидентифициран самолет, който нарушава границите ни. Може би той идва, за да бомбандира нашата територия. Така че не Турция създаде напрежението с Русия.

За съжаление, от руската страна без да седнат с нас, без да има диалог, ние изцяло предоставихме цялата информация на руската страна по отношение на инцидента, но те предпочетоха да ескалират риториката и да въведат определени санкции срещу Турция. И да ескалират напрежението в двустранните ни отношения. И всъщност Русия беше обект на санкции по отношение на Украйна. Те силно критикуваха тези санкции при въвеждането им, сега те прилагат санкции срещу нас. Но въпреки всички тези провокации, ние решихме да не използваме същата реторика спрямо Русия.

Не зная каква беше целта на демонстрацията в България, но Турция и България са двама съюзници в НАТО. И турската граница е граница на НАТО, българската граница е граница на НАТО, Турция е граница на НАТО, както и България, така че нашата граница, по смисъла на колективната сигурност, е обща граница. Ако някой наруши въздушното пространство на България, това е нарушение на военното пространство на НАТО и ние, Турция, в качеството на  съюзници проявяваме пълна солидарност спрямо съюзници, каза още той.


Къде се случи този инцидент? На руската граница? На руско-сирийската граница? Или на руско-турската граница? Кой кого провокира? Да приемем, че Русия твърди, че сирийският режим ги е поканил да се борят срещу тероризъм, следователно те имат присъствие там и те бомбардират цивилни. Не Даеш. Руските самолети - 90% от операциите им са срещу цивилни. И тези хора идват в Турция, бягайки от въздушните нападения, категоричен бе турският премиер.

От Турция идват към България. Ще приеме ли България това? Идват и към Европа. Европа ще приеме ли това? Ще приеме ли увеличението на бежанците, които само в последния месец се увеличават с десетки хиляди?, попита Давутоглу.

Да си представим, че законното правителство на Украйна покани Турция да се бие срещу сепаратистите в Източна Украйна и Турция бомбардира проруски настроени украинци в Източна Украйна и нарушават въздушното пространство на Русия. И десетки и хиляди украинци започват да навлизат през руските граници. Каква ще е реакцията на Русия? Това е - ако е провокация, тя е извършена от онези, които нарушиха нашето въздушно пространство и от онези, които бомбардират цивилно население, принуждавайки го да идва в Турция като бежанци, категоричен е той.

Турция никога не е извършила каквато и да било провокация. Турция никога не е обвинила някого без доказателство.

Давутоглу обвини Русия, че прави опит за етническо прочистване в Северна Сирия. Русия иска да защити базите си и бастионите на сирийското правителство, смята турският премиер.

Споменахте мигрантите - ключова тема за всички нас. Това е гореща тема за Европа и за вас, защото когато регионът е заобиколен от пламъци и милиони мигранти, Турция държи ключът в момента. Ключът, който може да наводни Европа с тези мигранти.Турция не държи никакъв ключ. Ние сме дали подслон на 2.5 милиона бежанци. Те не са наши граждани. Не е наше задължение да предоставяме подслон. Ние изразходваме средства от нашия национален бюджет, за финансиране на бежанците, които са станали бежанци поради неспособността на международната общност и Съвета за сигурност на ООН, коментира Давутоглу и темата за бежанците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4388 |07.12.2015 9 млрд. долара ще коства на Турция свалянето на руския бомбардировач . 2| 4121 |07.12.2015 Турция още държат войските си в Ирак . 2| 5000 |04.12.2015 Турция строи армия по границата със Сирия срещу кюрдите . 5| 5460 |02.12.2015 Приемането на Турция в ЕС е монументална грешка, твърди Саркози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads