Реклама / Ads
2| 3119 |01.11.2021 СВЯТ

Джанет Йелън: Икономиката на САЩ не прегрява

.
Източник: БГНЕС
Икономиката на САЩ не прегрява. Все още има около пет милиона работни места по-малко, отколкото преди коронавирусната пандемия. Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън. Тя отдаде ситуацията в трудовия пазар на COVID-19 и липсата на грижи за децата, като смята, че повече работещи ще се присъединят отново към пазара, ако пандемията избледнее.
 

Йелън изрази увереност, че инфлационният натиск ще отслабне. Тя отбеляза, че инфлацията е по-висока спрямо последните години, но това се дължи на нарушените доставки и предлагане заради коронавирусната пандемия.

 

„Не бих казала, че икономиката на САЩ в момента прегрява, ние все още сме с 5 милиона работни места под нивата, които бях преди пандемията, а работната сила е намаляла и причините са свързани с пандемията“, каза Йелън на пресконференция в Дъблин, съобщават Ройтерс и CNBC.

 

Тя прогнозира, че ограниченията в предлагането на работна ръка и проблемите с предлагането ще се облекчат, когато пандемията бъде поставена под контрол, като отбеляза, че нарастването на търсенето на дълготрайни стоки в САЩ е настъпило в момент, когато е било трудно да се получат някои от тези стоки.

 

„Вярвам, че когато преодолеем пандемията, този ценови натиск ще се освободи и в този смисъл вярвам, че инфлацията е преходна и ние нямаме икономика, която прегрява в дългосрочен план“.

 

Йелън също така заяви, че ще говори с американските законодатели за повишаване на тавана на дълга, както и за глобалния корпоративен данък, който е включен в плана на президента Джо Байдън за държавните разходи.

 

Относно глобалния минимален корпоративен данък, тя каза пред CNBC:

 

„Мисля, че това е ребалансиране, за да сме сигурни, че можем да подкрепим инвестициите в нашите икономики и че корпорациите плащат справедливия си дял. Минималната данъчна ставка от 15% със сигурност не е толкова висока, че това да засегне способността им да бъдат конкурентоспособни в световен мащаб. Равните условия са начина, при който конкуренцията между страните и техните фирми може да се осъществи въз основа на икономическите фундаменти“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3084 |27.09.2021 Икономиката на Афганистан – на ръба на краха . 0| 3513 |23.02.2021 След националната стачка хунтата в Мианмар иска да възстановява икономиката . 0| 5036 |01.06.2020 Brexit в условия на COVID-19 - двойната заплаха за икономиката на Острова . 20| 7180 |29.04.2020 Путин: Недопустимо е да се жертват хора в името на икономиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads