Реклама / Ads
0| 7252 |21.01.2010 СВЯТ

Джеймс Уорлик пое US дипломацията в София

.
Джеймс Уорлик
Новоназначеният посланик на САЩ в България Джеймс Уорлик е вече в София. Това съобщи БНР. Най-любопитната подробност от семейния му живот е, че съпругата му Мери Уорлик е US посланик в съседна Сърбия.
 
Така за пръв път семейна двойка ще ръководи американската дипломация едновременно в две балкански държави.
Политически анализатори изтъкват, че семейството е добре поставено в Държавния департамент, тъй като двамата често са се оказвали в едни и същи мисии по света и то по едно и също време. За Джеймс и Мери в случая няма конфликт на интереси помежду им няма, защото служат само на националния интерес на САЩ.

Джеймс Уорлик има над 20-годишна кариера като дипломат с доста широк профил.
Освен генерален консул в Москва е бил и в страни от Европа, Южна и Югоизточна Азия, както и в Близкия изток. Показателно за капацитета му е назначението в Ирак. Задачата му е била да надзирава програмата на ООН “Петрол срещу храни”, станала печално известна с шашмите за стотици милиони на политици и компании от цял свят, че и от България. Така че Уорлик има доста информация и документи в куфарчето, с което идва в София.

Преди избора му, при препитването му в Сената на САЩ той очерта познати приоритети за дейността си в София.
Първо, още по-тесни съюзнически отношения и сътрудничество в името на международната сигурност. Това е рефрен, с който САЩ бележат важния за тях партньор в даден район. В случая с България това е районът на Балканите, Черно море и Кавказ, който става ключов в глобалната им стратегия. Тук и двете страни очевидно са доволни от нивото и качеството на отношенията - пред Сената Уорлик ги нарече “отлични”.

Второ, укрепване на енергийната сигурност чрез ефективност, прозрачност и разнообразяване на доставчиците на суровини. Тук рефренът е друг - париране или поне ограничаване на руските енергийни проекти. Тази задача се очертава като най-сложна за Уорлик заради отдавна наличната зависимост на България от руски суровини. И заради засега противоречивите действия на управляващите от ГЕРБ. И най-после заради многото играчи, фактори и варианти за един или друг проект и за комбинации от проекти.

Зад призива за прозрачност пък се крие тревогата на САЩ от тайните клаузи в енергийните ни договори с Русия. Настояването за енергийна ефективност пък е намек, че можем да минем и без нова (руска) АЕЦ, ако пестим ток в индустрията и бита и ако усвояваме екотехнологии и възобновяеми източници. Макълдауни за краткото си посланичество няколко пъти наблегна на тези въпроси.

Трето, подкрепа на усилията на България в борбата за законност, срещу корупцията и организираната престъпност. Това е най-старият рефрен. Американците ни го наливат в главите вече 20 години, а резултатът е незадоволителен за тях. Но в лицето на новия премиер Бойко Борисов те виждат човека, който ще направи прелома. Така че се очаква много топла връзка между Борисов и Уорлик.

Международни наблюдатели припомнят, че в Сената Уорлик не каза нищо по въпроса, който най-много вълнува българите - визовия режим за тях в САЩ. Но той го подмина в наш интерес, защото настроенията в Конгреса не дават големи шансове визите да паднат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5504 |21.01.2010 Журналисти преследват Агджа като месия . 0| 5568 |21.01.2010 Нов „план Маршал” за Хаити, предлага шефът на МВФ . 1| 10377 |21.01.2010 Борбата с корупцията в Гърция – 1:0 за олигарсите . 0| 5667 |21.01.2010 В Хаити стана скъпо като в Рим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads