Реклама / Ads
0| 5504 |21.01.2010 СВЯТ

Журналисти преследват Агджа като месия

.
Терористът
Истински американски екшън като по филм се разрази вчера на магистралата Анкара-Истанбул, когато бодигардовете на освободения от затвора Мехмет Али Агджа - извършител на покушението срещу папа Йоан-Павел Втори и убиец на турския журналист Абди Ипекчи, препречиха и блокираха пътя, за да не успеят преследващите ги журналисти да разберат на къде точно ще се отправи Агджа.
 

 В същия този момент колата, в която беше Агджа, също спря напреко на пътя и той беше прехвърлен в друга кола - Ауди истанбулска регистрация, и се отдалечи безпрепятствено по пътя, а част от охраната продължи за известно време блокадата на пътя и възпираше възпротивилите се журналисти, като акцентуваше на скритите пистолети под саката, предаде кореспондентът на в. "Марица" в Истанбул Михаел Гушев. Този екшън се разрази в момента, когато след първите изявления на Агджа интересът на медиите в Турция започна да избледнява и беше отпаднал от водещите новини. За вчера беше обявено, че Агджа ще направи пресконференция и заедно с колегите журналисти от Истанбул чакахме цял ден обявяването на мястото където ще се състои, но Агджа се скри от медиите, като отново потвърди неуравновесеността си. В последното си изявление вчера Агджа посочва, че след Анкара, ще отиде в Истанбул, а след това в Малатия да види майка си. Той казва, че в Турция се страхува за живота си, тъй като някои фанатици и неуравновесени лица могат да му направят нещо. В интервю за италианския вестник "Ла Република" Агджа продължи да мечтае на глас, като заяви, че няма да живее нито в Турция, нито в Италия. Той посочи, че иска да посети Италия, но знае, че това е много трудно. Ватикана вероятно няма да се противопостави, но в Италия се правят отрицателни изявления срещу неговото освобождаване. Той посочи, че няма да живее нито в Турция, нито в Италия, защото и в двата случая за него ще е много трудно, и е започнал да търси шанса си в Америка, влязъл е във връзка с журналисти като Барбара Уолтърс и Кристиан Аманпур. Ако проектите завършат с успех, той ще провежда срещи и ще дава интервюта за американски издания. Агджа потвърждава, че е писал писмо до Дан Браун, но иска да изгради своята религия върху католическа основа. "Ще живея скромно и искам да изградя една религия, в която да ме следват моите другари. Религията, която ще изградя, няма да е като сектата на Муун, той е един луд, много фанатичен", заявява Агджа. Относно твърденията, че има халюцинации, той посочва, че ще докаже с документи всичко, което говори.

Отвлечената през 1983 година в Рим гражданка на Ватикана Емануела Орланди е жива, заяви оше Агджа и дори обеща, че сам може да я заведе във Ватикана. Той обещава също да разкрие кой стои зад това отвличане, както и зад други събития от миналия век, забулени в мистерия. Според признание в едно предишно интервю на Агджа, Емануела Орланди била отвлечена от българските служби и Сивите вълци и е била още жива.

В изявление бившия адвокат на Агджа - Джан Йозбай, заяви, че неговият бивш довереник не знае кой стои зад силите, поръчващи убийствата, в които е замесен. Според него изявленията му не струват "колкото и костилка". Според италианския съдия Розарио Приоре, който е водил предварителното разследване срещу Агджа във връзка с покушението срещу папата, той притежава голяма способност за изопачаване и отклоняване на истината и сега се опитва да превърне в пари изявленията си, че иска да дойде в Рим, за да обяви петата Библия. Приоре посочва, че не вярва, че Източният блок, и в частност тайните сили на България, стоят зад покушението срещу папата, а смята, че зад него стоят националистически етнически групи и покушението е организирано от съмишленика на Агджа - Абдуллах Чатлъ, който "случайно" загина при автомобилна катастрофа.

Никоя от медиите в Турция не взима насериозно твърденията на Агджа, коментари като "Агджа е какъвто си го знаете, обича да прави шоу", но не трябва да се забравя и факта, че той получи медицински доклад за антисоциално поведение и психическо разстройство, след излизането му от затвора, затова е обяснимо, че Агджа се обявява за месия и заявява, че ще напише истинската Библия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5763 |19.01.2010 Холивуд предлага милиони на Агджа . 2| 5004 |18.01.2010 Агджа свободен, чакат се сензационни разкрития . 4| 5440 |23.11.2009 Вълкът Агджа излиза от затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads