Реклама / Ads
2| 5004 |18.01.2010 СВЯТ

Агджа свободен, чакат се сензационни разкрития

.
Турският терорист
Мехмет Али Агджа напусна днес строго охранявания затвор край Анкара, след като прекара 29 г. зад решетките в италиански и турски затвори.
 
52-годишният Сив вълк незабавно ще бъде отведен от властите в бюро за набиране на войници, тъй като не е отбил военната си служба, задължителна за всеки младеж в Турция.

На 13 май 1981 г. Агджа стреля на площата „Св. Петър” във Ватикана срещу главата на Римо-католическата църква папа Йоан Павел Втори. По-късно бе осъден на доживотен затвор в Италия, но през юли 1981 г. по молба на Светия отец бе помилван от италианския президент Карло Чампи, а през юни 2000 г. се завърна в Турция. Там отново попадна в затвора заради старо убийство на журналиста Абди Ипекчи, но отново бе освободен предсрочно на 12 януари 2006 г.

Няколко дни по-късно след масови протести от турското правителство и медиите на 20 януари 2006 г. Върховният касационен съд на Турция отмени решението за освобождаването му и същият ден Агджа отново бе върнат в затвора.
Преди да бъде пуснат на свобода Агджа отправи към медии, продуценти и издатели много предложения за игрални и документални филми и книги, но срещу хонорари от милиони евро.

Наскоро стана ясно, че терористът е изпратил писмо и до автора на бестселъра "Шифърът на Леонардо" - Дан Браун, с предложение за книга и филм със заглавие "Шифърът на Ватикана".

Една от големите мистерии около покушението е решението на Йоан Павел ІІ да се срещне с Агджа в затвора. За какво са разговаряли двамата никой не знае.

„Българската следа” в това престъпление бе олицетворявана дълго време от Сергей Антонов. По онова време българинът е работил в римския офис на авиокомпания „Балкан”. На процеса срещу него обаче вината му не бе доказана и той бе освободен. Италиански и чуждестранни юристи и журналисти бяха категорични, че Антонов е жертва, а не участник, затова и обвинението срещу него се е провалило.

Пет милиона долара е поискал Агджа за автобиографичната си книга от американски издатели, съобщават агенции. 1 млн долара пък щяло да струва интервю с него. Готов бил да преговаря и за правата върху сценарий за филм. Други негови истравагантни намерения били да приеме католицизма, да заживее в Италия, да посети гроба на Йоан Павел ІІ, да се ожени за италианка и пр.

Неотдавна бившият шеф от българските разузнавателни служби ген. Тодор Бояджиев предупреди премиера Бойко Борисов да очаква провокации след излизането на Агджа от затвора. Предполага се, че „сивият вълк” може да се опита да гарантира милионните хонорари за новите си сензационни „разкрития” с подробности около „българската връзка”.

Ще припомним, че преди няколко години друг бивш офицер от контраразузнаването ни Паско Божков обави, че нашите служби наистина били замесени в атентата от 13 май 1981 г.

Марин Петков, наш дипломат и служител на разузнаването, който бе най-близкия човек на Сергей Антонов през всичките години до смъртта му през 2007 г., и който е бил консул в Рим по време на покушението винаги е отричал категорично каквата и да било връзка на София с атентата. Той нееднократно е показвал италиански документи, които изключват българско участие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4783 |18.01.2010 Янукович над Тимошенко в Украйна . 5| 6446 |17.01.2010 Истанбул - европейска столица на културата 2010 . 0| 8652 |15.01.2010 Прага - водеща дестинация за ергенски нощи . 1| 5136 |14.01.2010 ООН свиква спешно заседание за трагедията в Хаити

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads