Реклама / Ads
11| 8956 |14.09.2014 СВЯТ

Джихадистите обезглавиха и британеца Дейвид Хейнс, готвят следващия

.
Дейвид Хейнс
Бойци от "Ислямска държава" са разпространили в интернет видеоклип, на който се вижда предполагаемото обезглавяване на британеца Дейвид Хейнс, предаде Ройтерс. 44-годишният Хейнс от Пърт, Шотландия, бе отвлечен миналата година докато работеше за френска хуманитарна агенция.
 
Достоверността на видеоматериала засега не може да бъде потвърдена, посочва Ройтерс и припомня, че групировката "Ислямска държава" вече е екзекутирала два журналисти от САЩ - Джеймс Фоули, и Стивън Сотлоф. След почти сигурната екзекуция на Дейвид Хейнс, екстремистите от "Ислямска държава" показаха кой е следващият, когото ще обезглавят. Според каченото в интернет видео, това е британецът Алън Хенинг.

Не се знае все още и как Хенинг е бил заловен. Британският премиер Дейвид Камерън заяви тази нощ, че убийството на хуманитарния служител Дейвид Хейнс от Пърт, Шотландия, е акт на крайно зло и се зарече извършителите да бъдат изправени пред правосъдието, когато и да стане това, предаде Ройтерс.

"Това е покъртително убийство на невинен хуманитарен работник. Това е акт на чистото зло. Сърцето ми е със семейството на Дейвид Хейнс, което прояви изключителна смелост и твърдост по време на това изпитание", са казва в изявлението на Даунинг стрийт. "Ще направим всичко по силите си, за да залови тези убийци и да ги изправим пред правосъдието, колкото и време да отнеме това", заявява Камерън.

Президентът на САЩ Барак Обама категорично осъди радикалната групировка "Ислямска държава" заради "варварското убийство" на британеца Дейвид Хейнс, предадоха осведомителните агенции. Той обеща САЩ да сътрудничат на Великобритания за откриването на убийците и изправянето им пред правосъдието. "Съединените щати стоят тази нощ рамо до рамо със своя близък приятел и съюзник в скръб и решимост", са казва в изявлението му. Обама добавя, че САЩ се работят с Обединеното кралство и "широка коалиция от държави от региона и света" за "изправянето пред правосъдието на извършителите на този отвратителен акт и за обезсилването и унищожаването на тази заплаха за нашите страни, региона и света". Вашингтон се опитва да събере съюзници сред западни и близкоизточни държави за образуването на международна коалиция за борба с радикалната групировка "Ислямска държава", която вече контролира обширни територии в Ирак и Сирия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7820 |13.09.2014 Папа Франциск: Третата световна война е в ход . 4| 6807 |13.09.2014 САЩ: Във война сме с "Ислямска държава" . 6| 6148 |12.09.2014 Споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна в сила чак през 2015 г. . 5| 6757 |11.09.2014 Десет арабски държави в общ фронт срещу „Ислямска държава“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads