Реклама / Ads
0| 3481 |26.05.2021 СВЯТ

Една година от смъртта на Джордж Флойд

.
Източник: Twitter
В Съединените американски щати (САЩ) отбелязаха една година от смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд, убит от полицай по време на арест.
 

Кадритe от случая показват как  Флойд моли полицая, сложил коляно на врата му, да отпусне хватката, защото не може да диша. В крайна сметка мъжът умира, а униформените, участвали в ареста, губят работата си. Полицаят Дерек Шовин е признат за виновен за смъртта на американеца.

 

Припомняме ви, че през 2020 година бяха осъществени масови протести в САЩ заради убийството на Джордж Флойд, което се случи на 25 май същата година. Първият протест се случи а в Минеаполис, а след това хора от цялата държава излязоха по улиците в знак на солидарност. Безредиците обхванаха и Париж поради смъртен случай на местен чернокож.

 

Уличен фестивал, музикални представления , моменти на мълчание се провеждат във вторник, за да почетат Джордж Флойд и да отбележат една година от смъртта му.

 

На няколко мили от мястото на кръстовището, където мъжът загина, десетки хора коленичат около стоманена скулптура, изобразяваща юмрук в продължение на няколко минути - символизирайки 9 минути, 29 секунди, през които Флойд е бил притиснат, предава Chicago Tribute

 

„Беше обезпокоителна, дълга година“, каза Бриджит Флойд, сестрата на на загиналия, пред тълпата в центъра на града. „Но ние го направихме. ... Любовта е тук. Джордж е тук. "

 

Все още всички законови текстове, провокирани от смъртта на Флойд, остават блокирани в Конгреса. Това провокира Бриджит Флойд да обвини президента Джо Байдън, че е нарушил обещанието си да реализира реформите в полицията в рамките на една година от смъртта на брат ѝ.

 

За разлика от нея обаче братята на мъжа приемат поканата на Байдън за посещение в Белия дом, където те се срещат с държавния глава. Той потвърди подкрепата си за реформите, но този път се въздържа от това да посочи краен срок за приемането им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3372 |09.05.2021 Лукашенко издаде декрет за президентски правомощия при извънредна ситуация . 40| 5567 |21.04.2021 Путин: Нито една държава да не прекрачва ”червените линии” на Русия . 2| 3876 |21.04.2021 Съд в Минеаполис призна бившия полицай Дерек Шоувин за виновен за смъртта на Джордж Флойд . 0| 4058 |03.04.2021 За втора година: Папа Франциск проведе церемонията Via Crucis на пустия площад ”Свети Петър”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads