Реклама / Ads
3| 5872 |28.01.2011 СВЯТ

Ексвъншен министър e против „Южен поток”

.
Срещу руския енергиен проект „Южен поток" се обяви бившият външен министър на Германия Йошка Фишер, пише руският вестник „Комерсант".
 

На завършилата днес във Виена Европейска газова конференция, посветена на диверсификацията на източниците на газ и обезпечаването на енергийната ефективност на Европа, един от ключовите лектори бившият германски пръв дипломат Йошка Фишер даде негативна оценка на руския проект „Южен поток".

Фишер, който в момента е съветник на концерна RWE, който участва в реализацията на проекта „Набуко", предложи създаването на Южен газов коридор, който трябва да включва три газопровода, които трябва да отслабят зависимостта на Европа от руския газ, който сега е една четвърт от газа, който потребява Европа.

Ако предложенията на германския представител получат подкрепа, то тогава конкурентният на проекта „Южен поток" „Набуко" ще бъде обединен с Трансадриатическия газопровод Гърция -Албания -Италия и газопровода ITGI (Турция-Гърция-Италия). По подобен „Южен газов коридор" в Европа могат да потекат 53 млрд. куб. м на годината. Потреблението на газ в Европа през изминалата година беше 470 млрд. куб. м., а за следващите 25 години потреблението ще нарасне на 600 млрд. куб. м.

Марлен Холцнер, прессекретар на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи, че е напълно възможно отделните тръбопроводи да бъдат обединени в рамките на такъв проект. Според Фишер руският проект „Южен поток" не спомага за диверсификацията на газовите доставки.

От своя страна руските представители на форума са реагирали срещу изказванията на бившия германски министър. Президентът на Руското газово общество Валерий Язев изтъкна, че „Южен поток" не само диверсифицира газовите доставки, но способства за развитието на конкуренцията на европейския газов пазар.

Язев посочи, че „Набуко" няма да се финансира докато не приключат преговорите и договорите за доставка на газ по този газопровод. Според него изказванията на всички европейски участници на форума е станало ясно, че Европа няма бъдеще без руския газ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7444 |27.12.2010 Министър-председателите на Балканите - мафиоти . 0| 11311 |06.12.2010 Германският финансов министър – най-добрият в Европа . 0| 4758 |20.11.2010 Бивш здравен министър стана шеф на UNFPA . 0| 5049 |12.11.2010 Г-20 против валутните войни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads