Реклама / Ads
2| 6467 |21.08.2020 СВЯТ

Ердоган: Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море

.
Реджеп Ердоган
Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган, цитиран от агенция РИА Новости.
 

Той уточни, че запасите от газ на откритото находище възлизат на 320 милиарда кубически метра.

"Турция направи най-голямото откритие на природен газ в своята история в Черно море", каза Ердоган по време на реч в истанбулския дворец Долмабахче. „Аллах отвори вратата за безпрецедентно богатство за нас“, допълни той ентусиазирано, цитиран от БГНЕС.

 

Фатих, първият сондажен кораб на Турция, е кръстен в чест на османския султан Фатих Султан Мехмет, който завладява Константинопол, днешен Истанбул, през 1453 година.

Плавателният съд направи откритието в полето Тuna-1 край бреговете на град Ерегли в северната провинция Зонгулдак, след като започна сондирането на 20 юли, каза Ердоган и добави, че се надява да бъдат намерени още находища в същия регион.

 

Министърът на финансите и зет на Ердоган Берат Албайрак, заяви от борда на кораба Фатих, че находището и бъдещият му потенциал ще помогнат за намаляване на нарастващия дефицит в бюджета на Турция, като намалят високите годишни разходи на страната за внос на енергия.

Турция е силно зависима от Русия за енергията си и има желание да разнообрази доставките си, коментира АФП.

 

Този месец Ердоган нареди да се възобновят противоречивите сондажи край южното крайбрежие на Турция близо до гръцки остров в спорни води в Източното Средиземноморие.

 

Проблемът изправи Анкара срещу Гърция, Кипър и Европейския съюз и изостри напрежението с Франция, която засили военното си присъствие в региона.
Ердоган не показа никакви признаци да се поддаде на призивите на ЕС за незабавно прекратяване на сондажите в Източното Средиземноморие.

"Ще ускорим нашите дейности в Средиземноморието с разполагането до края на годината на сондажен кораб Кануни, който в момента е на ремонт", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6140 |11.07.2020 Ердоган: Решението за „Света София“ е суверенно право на Турция . 0| 5613 |14.06.2020 Трима пострадаха при силен трус в Турция . 0| 5439 |22.05.2020 САЩ се оттегли от ”Открито небе”. ООН се събира извънредно . 3| 5765 |07.05.2020 Мистерия: Убиха лекар, който бил на крачка от ”голямо откритие”, свързано с COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads