Реклама / Ads
1| 5567 |07.04.2011 СВЯТ

Европа все по-резистентна към антибиотици

.
Сериозна заплаха е появата на т.нар. супербактерии и увеличаващата се резистентност към много антибиотици за голяма част от пациенти в Европа, съобщават ДПА и ИТАР-ТАСС, позовавайки се на Регионалния офис нa Световната здравна организация за Европа.
 

В 27-те страни на Европейския съюз около 25 000 души умират от устойчиви на антибиотици бактериални инфекции, повечето от които придобити в болниците, се посочва в доклад на СЗО, оповестен в днешния Световен ден на здравето.

"Антибиотиците са ценно откритие, но ние ги приемаме за даденост, прекаляваме с тях и ги употребяваме неправилно. Резултатът от това са супербактерии, които не реагират на нито едно лекарство", казва Жужана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Световната здравна организация предупреждава, че "неразумната употреба на антибиотици" може да означава завръщане към "предантибиотичната ера, когато дори простите инфекции не се реагирали на прилаганото лечение".

Сред мерките, които организацията предлага, са кампании за намаляването на прекомерната употреба на антибиотици, както и въвеждането на ограничения за фермерите, които дават антибиотици на животните за ускоряване на растежа.

Постоянната борба между човека и микроорганизмите води до това, че хората измислят все нови и нови антибиотици, а бактериите все повече се съпротивляват. "Така можем да останем без оръжия срещу епидемиите от инфекциозни заболявания", казва здравният експерт от Русия Галина Холмогорова, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Холмогорова дава пример със стрептококите и пеницилина. "В началото на ерата на антибиотиците стрептококовите инфекции са лекувани с пеницилин. Сега бактериите имат фермент пеницилаза, който разгражда пеницилина.

Съществуват дори видове стрептококи, които не могат да живеят без пеницилин. Те са известни като микроби наркомани", допълва тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6209 |15.03.2011 Кадафи се чувства предаден; праща Ал-Кайда в Европа . 2| 5107 |15.03.2011 Европа пред заплаха от втори Чернобил? . 2| 5221 |23.02.2011 Вълна от либийски бежанци плаши Европа . 1| 5207 |13.02.2011 „Кориере дела сера”: Новата заплаха за Европа е ливански ислямист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads