Реклама / Ads
2| 5107 |15.03.2011 СВЯТ

Европа пред заплаха от втори Чернобил?

.
Европа е изправена пред заплаха от радиоактивно замърсяване вследствие на взривовете в ядрената централа в Япония. Това коментира в интервю за френското списание Le Point Сирил Оноре от Метеорологичната служба във Франция.
 

Според него радиоактивните частици могат да стигнат до Европа, въпреки че по принцип ветровете в северното полукълбо духат от запад на изток, което означава, че най-напред преминат през Тихия океан. Но тъй като ветровете не спират никога, те обикновено обикалат цялото земно кълбо.

През 1986 г. при аварията в Чернобил радиоактивните частици свободно се придвижваха навсякъде, носени от ветровете. Затова не бива да мислим, че може това явление да се постави под контрол или да се спре.

По начало се смята, че ветровете в по-високите слоеве на планетата обикалят света за десет дни. Зависи обаче от позицията на вятъра, височината, на която духа, скоростта и тежестта на частиците, които носи. Ветровете извършват сложни движения, които е немислимо да се изчислят. Теченията на голяма височина могат да останат с месеци във високите слоеве на атмосферата, преди да се спуснат към земята. Каквото и да се случи, частиците не могат да изчезнат, когато са отнесени от ветровете.

Най-впечатляващият пример в това отношение е изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 година. Частиците от изригмането му обикаляха земята две години. Днес ние нямаме представа накъде ще духне вятърът, разнасяйки тежките частици от вривовете в японската АЕЦ.

"България не е застрашена дори при най-песимистичен сценарий за радиационен облак от Япония", успокои вчера зам.-шефът на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН ст.н.с. д-р Валери Спиридонов.При изхвърляне на радиация теоретично е възможно замърсяване на западното крайбрежие на САЩ до 10-ина дни.

Опасността за нас била равна на нула, защото въздушните течения са в посока запад-изток. При изхвърляне на радиоактивни частици на височина над 1000 метра те ще поемат през Тихия океан към Америка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5223 |23.02.2011 Вълна от либийски бежанци плаши Европа . 1| 5207 |13.02.2011 „Кориере дела сера”: Новата заплаха за Европа е ливански ислямист . 0| 4856 |09.02.2011 Разкриха мрежи за трафик на виетнамци в Европа . 12| 19330 |26.01.2011 Вулкан затрива Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads