Реклама / Ads
0| 4712 |05.09.2023 СВЯТ

Франция преговаря с представители на Нигер за изтеглянето на свои войници

.
Източник: БГНЕС
Франция е започнала преговори с представители на армията на Нигер относно изтеглянето на свои военни части от африканската страна след военния преврат през юли, съобщи в. ”Монд”, цитиран от Ройтерс.
 

Към момента не е известно нито колко френски войници ще напуснат Нигер, нито кога, уточнява "Монд". Вестникът се позовава на няколко осведомени анонимни френски източници. Преговорите не се водят с лидерите на пуча, а с офицери от редовната армия, с които Франция си сътрудничи от доста време, допълва изданието.

 

След военния преврат бившият колонизатор на Нигер – Франция, информира, че преустановява военното си сътрудничество и прекратява доставките на каквато и да е помощ за страната.

 

Досега Париж отказваше да реагира на призивите на пучистите в Ниамей да изтегли своите 1500 войници, които се намират в Нигер, като продължаваше да признава за законен държавен лидер демократично избрания държавен глава Мохамед Базум, поставен от превратаджиите под домашен арест.

 

Ройтерс прави уговорката, че не е получила отговор на запитването си до френското министерство на отбраната относно информациите за преговорите, публикувани от "Монд".

 

В събота десетки хиляди демонстранти се събраха пред френска военна база в столицата на Нигер – Ниамей, с искане френските войници да напуснат страната им.

 

Според "Монд" е възможно някои от френските войници, сега в Нигер, да бъдат преместени на друго място в региона, например в Чад, докато други може директно да се приберат във Франция. Изтегляне от Нигер обаче би било удар по френското влияние в тази част на Африка, след като Франция  вече изтегли военните си части от Мали, където се настаниха руски наемници.

 

Нигер беше партньор на Франция и САЩ в сферата на сигурността. Двете западни държави използваха африканската страна като база за борба с ислямистката агресия в регионите от областта Сахел в Западна и Централна Африка.

 

За преговорите на Франция с нигерската армия предаде и Франс прес. Целта на разговорите била "улесняване на придвижването на френските военни ресурси" в страната след военния преврат през юли, извършен от враждебно настроени генерали, съобщават за АФП близки до министъра на въоръжените сили на Франция Себастиан Льокорню.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2718 |31.07.2023 Хунтата в Нигер обвини Франция, че иска да се ”намеси военно”, за да върне сваления президент Базум . 0| 2762 |18.07.2023 Франция и Италия изпращат по два самолета за гасене на пожари в Гърция, за да помогнат за ситуацията с пожарите . 0| 2857 |29.06.2023 Напрежението във Франция се покачва: Задържаха 80 души заради безредиците . 0| 3167 |08.06.2023 Петима души, сред които четири деца, бяха ранени при нападение с нож във Франция, има арестуван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads