Реклама / Ads
4| 5646 |19.10.2020 СВЯТ

Френската полиция проверява домовете на десетки ислямисти

.
Източник: БГНЕС
Френските власти приеха нови марки за борба с тероризма и ислямистката пропаганда в социалните мрежи след бруталното убийство на учител заради показвани карикатури на пророка Мохамед. Френската полиция е започнала мащабна акция срещу десетки лица, свързани с ислямистки среди, които са се изказвали в социалните мрежи в подкрепа на терориста, обезглавил френския учител Самюел Пати.
 

 "В ход са полицейски операции във Франция срещу десетки лица" с ислямистки възгледи, обяви министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен, потвърждавайки, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на "фатва", съобщава БНР.

 

"Те очевидно са издали фатва срещу преподавателя", заяви Дарманен по радио "Юроп 1" (Eurep 1), имайки предвид заподозрените, които са в ареста. Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, заяви министърът, уточнявайки, че не всички имат пряка връзка с разследването на атентата. Действията са послание "срещу враговете на републиката", допълни той.Жералд Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца. "Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи", подчерта министърът. "Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден - журналист", предупреди Дарманен.

 

След снощното заседание на Съвета за отбрана Елисейският дворец обяви план за действие срещу ислямистката пропаганда в интернет и поредица от проверки на асоциации, подозирани в радикална дейност. "Ислямистите няма да спят спокойно в страната ни" - отсече президентът Еманюел Макрон. Той обеща да бъдат засилени мерките за сигурност в училищата.

 

Всички тези мерки идват, след като в петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна 47-годишен учител по история близо до училището, в което преподавал и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошли на място полицаи, но беше застрелян.Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7414 |15.10.2020 Френската полиция претърси днес дома на здравния министър Оливие Веран заради коронавируса . 0| 5785 |13.06.2020 Сблъсъци между полиция и протестиращи срещу расизма във Франция . 1| 5873 |27.05.2020 Гореща точка: Хонконг. Нова вълна от протести и сблъсъци с полицията . 0| 4854 |16.05.2020 СЗО проверява връзката между COVID-19 и Синдром на Кавазаки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads