Реклама / Ads
0| 6811 |04.01.2011 СВЯТ

Гърция отлага строежа на стена на турската граница

.
снимка: Булфото
Тежките критики от страна на ЕК към Гърция са променили промени плановете на южната ни съседка за изграждането на 206-километрова стена по границата с Турция. Засега правителството иска да издигне стена, дълга 12,5 км и висока 3 метра по река Еврос (Марица), близо до малкия град Орестиада.
 

На 1 януари гръцкият министър за защита на гражданите Христос Папуцис обяви намерението на правителството да се построи ограда по границата с Турция, за да се спре напливът на нелегални имигранти в Европа. Министърът сравни 206-километровата стена с тази, разделяща САЩ от Мексико.

По думите на Папуцис през 2010 г. средно 200 бежанци дневно са преминавали на гръцка територия от Турция. За шест месеца до края на ноември м.г. 33 000 нелегални имигранти са преминали границата между Турция и Гърция. Повече от тях са от Афганистан, Алжир, Пакистан, Сомалия и Ирак.

В Гърция се стичат близо 90 процента от потока имигранти, запътили се към Западна Европа, което създава на страната огромни трудности. От месец ноември гръцките власти получават помощ от европейската гранична агенция ФРОНТЕКС. Това е първият път, когато екип на агенцията се разполага в страна членка на Съюза от създаването на екипите през 2007 г.

Европейската комисия обаче изрази резерви по повод намерението на Гърция да издигне ограда
по част от сухопътната граница с Турция. „Стените или оградите са краткосрочни мерки, които не позволяват да се атакува по структурен начин въпросът с нелегалната имиграция. Охраната на границите е работа на държавите, но в някои случаи националните граници са и граници на Евросъюза. Добрият контрол на границите и на имиграционните потоци преминава през диалог с родните страни на мигрантите и на страните, през които преминават“, заяви Микеле Черконе, говорител на комисарката по сигурността Сесилия Малмстрьом.

Комисията преговоря с Турция за договор за реадмисия на мигрантите, преминали през нейна територия, за да се доберат по незаконен начин до ЕС. „Преговорите продължават“, посочи говорителят на Сесилия Малмстрьом, но добави, че засега няма определена дата за сключване на договора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5799 |01.01.2011 Гърция планира преграждения по границата с Турция . 0| 5001 |22.12.2010 Гърция гласува днес за своето бъдеще . 0| 5354 |30.11.2010 Журналисти стачкуват в Гърция . 1| 4749 |23.11.2010 Кредиторите: Гърция да затегне още коланите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads