Реклама / Ads
0| 4929 |07.05.2010 СВЯТ

Германия се смили над потъваща Гърция със заем от 22 млрд. евро

.
Депутатите от Бундестага (долната камара на германския парламент) одобриха участието на Германия в плана на Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ) за помощ на Гърция.
 

Според него Берлин ще отпусне до 22.4 милиарда евро на Атина за следващите три години. От тях през тази година ще бъдат предоставени 8.4 млрд. евро. Кредитът ще бъде отпуснат от държавната банка KfW, а гарант ще е федералната република, а с това - самите данъкоплатци.

Десноцентристката коалиция на канцлерката Ангела Меркел с подкрепата на Зелените гласува в подкрепа на закона с 309 гласа. 72-ма гласуваха против, а 139 се въздържаха.

Очаква се по-късно текстът да бъде одобрен и от Бундесрата (горната камара), след което да бъде обнародван от президент Хорст Кьолер. Коалицията на Меркел има мнозинство и в двете камари на германския парламент.

Преди самото гласуване се разрази ожесточен дебат. Финансовият министър Волфганг Шойбле призова за широка подкрепа. „Всяка друга алтернатива би била по-скъпа, по-опасна и с повече рискове", каза той. Ако Гърция фалира, това би било опустошително, допълни Шойбле.

В плана за спасение на Гърция Германия ще има най-голям дял. Предвижда се отпускането на 80 милиарда евро двустранни заеми от страните от еврозоната и 30 милиарда евро от МВФ за три години.


Френският парламент също одобри оконачелно отпускането на спешна финансова помощ на Гърция. Според одобрения от Сената план Париж ще отпусне на Атина 16.8 милиарда евро, от които 3,9 милиарда ще бъдат предоставени още тази година. И в Националното събрание, и в Сената управляващата партия Съюз за народно движение и социалистите обявиха, че с финансовата помощ Франция спасява както Гърция, така и еврото.

Италианското правителство прие на министерски съвет декрет за отпускането на първи транш от 5.6 милиарда евро помощ на Атина. Италия се ангажира да предостави около 14.8 милиарда евро за три години, от които 5.6 милиарда още през първата година като част от плана за помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Според финансовия министър Джулио Тремонти посочи вчера пред парламента, че отпускането на тези средства няма да се отрази на бюджетния дефицит, тъй като това е заем, а не дълг. Декретът, който по принцип не бе обект на полемика в Италия, трябва да бъде превърнат в закон от парламента през следващите 60 дни.

Припомняме, че в сряда гръцкият парламент одобри радикална спестовна програма и с това отвори пътя за предоставяне на общо 110 млрд. евро през следващите три години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4842 |06.05.2010 Гърция прие законопроект за икономии . 3| 4793 |05.05.2010 Обща стачка парализира Гърция . 0| 4895 |11.04.2010 ЕС дава 30 млрд. на Гърция за излизане от кризата . 1| 5196 |29.03.2010 Гърция бори кризата с облигации за 5 млрд. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads