Реклама / Ads
3| 4775 |05.05.2010 СВЯТ

Обща стачка парализира Гърция

.
След кратко затишие Гърция отново ще бъде блокирана от общонационална стачка. Тя ще обхване частния и държавния сектор,и без съмнение ще се отрази на международни трафик към южната ни съседка, съобщават медиите.
 

Стачката е организирана от двата най-влиятелни синдиката - Федерацията на държавните служители (АДЕДИ) и Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ).

Държавните служители започнаха да стачкуват от вчера, като днес към тях ще се присъединят и работещите в частния сектор.

24-часова стачка днес ще проведе и подкрепяният от Гръцката комунистическа партия синдикат ПАМЕ.

Синдикатите протестират срещу обявения от правителството план за строги икономии, който предвижда допълнителни намаления на заплатите и пенсиите като част от механизма за отпускане на финансова помощ в размер от 110 млрд. евро от страна на ЕС и МВФ.

Профсъюзите смятат, че мерките за затягане на коланите са несправедливи, тъй като засягат в най-голяма степен най-бедните групи от населението.

Протестът ще затвори министерствата, данъчните служби, училищата, университетите и болниците, както и предприятията от частния сектор.

В стачката ще участват и журналистите от всички медии, което ще наложи пълно информационно затъмнение в страната.

Въздушното пространство на Гърция ще бъде напълно затворено за всички полети от и към страната, блокирайки хиляди пътници по летищата. Заради протеста ще спре и общественият транспорт.

Федерациите на търговците призоваха членовете си да се включат в стачката, но търговците в столицата Атина обявиха, че се отказват от стачката и ще отворят магазините.

В този критичен момент единственият достоен изход е да подкрепим бизнеса с правила, които да гарантират днешното оцеляване и бъдещото развитие на търговията в страната, заяви Съюзът на търговците в Атина.

Главната демонстрация на ГСЕЕ и АДЕДИ е насрочена за 11 ч. сутринта на Марсово поле в Атина, а на ПАМЕ - в същия час на площад Омония.

Главната опозиционна партия в Гърция Нова демокрация обяви, че ще гласува против внесеното за обсъждане в парламента споразумение на правителството за финансиране на страната от ЕС и МВФ, включващо пакет от допълнителни мерки за икономии, съобщи агенция АНА-МПА.

Нова демокрация не отрича "финансовата подкрепа, която според нея управляващата Социалистическа партия ПАСОК е направила наложителна, но не е съгласна с политиката, довела Гърция до това положение и с икономическата стратегия на кабинета Папандреу за преодоляване на кризата", заяви лидерът на консерваторите Андонис Самарас.

Той добави, че "правителството не се нуждае от гласовете на Нова демокрация, за да одобри законопроекта, нито пък търси консенсус, то по-скоро търси съучастници в една политика, до която го доведоха неговите грешки, бавене, липсата на воля и решителност и невероятните гафове".

Очаква се рестриктивните мерки да бъдат гласувани утре в парламента. Смята се, че мерките ще бъдат одобрени безпроблемно от мнозинството на управляващата социалистическа партия ПАСОК, която разполага със 160 места в 300-членния парламент. Те ще влязат незабавно в сила и се отнасят до повишаването на ДДС, акцизите върху горивата, цигарите и алкохола, допълнителното намаляване на заплатите в държавния сектор и орязването на пенсиите.

Основната цел на плана е да сведе бюджетния дефицит - близо 14 процента през 2009 г. - до най-малко 3 процента от БВП (установения от Пакта за стабилност и растеж праг) до края на 2014 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4878 |11.04.2010 ЕС дава 30 млрд. на Гърция за излизане от кризата . 1| 5178 |29.03.2010 Гърция бори кризата с облигации за 5 млрд. евро . 1| 5708 |25.03.2010 Рединг: Гърция може да стане цунами за Европа . 10| 5731 |24.03.2010 Гърция приема наименованието "Република Северна Македония"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads