Реклама / Ads
6| 3859 |09.02.2021 СВЯТ

Гореща точка: Мианмар. Изстрели във въздуха и водни оръдия срещу протестиращите

.
Източник: Twitter, Reuters
Изстрели във въздуха от страна на армията в Мианмар са били произведени по време на протестите срещу хунтата. Срещу демонстрантите са използвани и водни оръдия. Целта е гражданите да се разпръснат, а незаконният протест да бъде прекратен.
 

За това съобщават от информационна агенция “Ройтерс”. 


Десетки хиляди излизат по улиците на големите градове в Мианмар, за да поискат освобождаване на задържаните при военния преврат на 1 февруари и край на военното положение. В началото демонстрациите бяха мирни, но гражданското неподчинение набира сила и то въпреки опитите на армията да попречи на организацията на подобни демонстрации. 


Според свидетели след употребата на водни оръдия, властите са изстреляли и куршуми във въздуха, за да сплашат тълпата. Кадри в социалните мрежи показват как гражданите са се разбягали. До този момент се съобщава за най-малко 27 задържани. Сред тях има журналисти, твърдят местни медии. 


Въведени са забрани за струпвания на повече от четирима души. 


ФрогНюз припомня, че след преврата в страната бе обявено военно положение за една година, а властта бе поета от главнокомандващия на въоръжените сили на страната генерал Мин Аунг Хлайнг. Като причина армията да поеме контрола над управлението бяха посочени изборни измами и липса на реакция от страна на правителството. 


Припомняме още, че в Мианмар има огромно информационно затъмнение. Достъпът до социалните мрежи е спрян за потребителите, за да се попречи на организацията на демонстрации в интернет пространството. Първоначално спрян бе достъпа до Facebook, а след това блокирани бяха Twitter и Instagram. 


След военния преврат последва и остра международна реакция. Голяма част от държавите осъдиха случващото се, но досега нямаше конкретни действия за натиск. Заради събитията в Мианмар днес на извънредна сесия се събира Съвета на ООН по правата на човека.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3817 |09.02.2021 Протестите в Мианмар продължават въпреки забраните на хунтата . 4| 4238 |06.02.2021 Гореща точка: Мианмар. Още социални мрежи прекъснаха, стотици излязоха на протест срещу режима . 18| 7417 |06.11.2020 Гореща точка: Беларус. ЕС със санкции срещу Лукашенко . 8| 6749 |01.11.2020 Гореща точка: Беларус. Лукашенко затваря държавни граници заради COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads