Реклама / Ads
0| 3516 |12.10.2018 СВЯТ

Украйна празнува независима църква, а Москва се гневи

.
Украинският президент Порошенко Източник: БГНЕС
Украинците празнуват от снощи решението на Константинополската патриаршия да признае независима от Москва православна църква в Украйна, което Русия нарече „катастрофа“, предаде агенция Франс прес.
 

Синодът в Истанбул възстанови функциите на отлъчения от Руската православна църква (РПЦ) украински патриарх Филарет и на водача на Украинската автокефална църква Макарий.

 

Филарет (89) даде пресконференция в Киев четвърт час след обявяване на решението в Истанбул. Той обяви, че смята в близките дни да свика архиерейски събор с участието на ръководената от него Киевска патриаршия, Украинската автокефална църква и на Украинската православна църква към Московската патриаршия. „Това ще бъде обединяващ събор, който ще избере общ патриарх“, добави той.

 

Пред внушителната църква от XIX век „Свети Владимир“ със сини куполи, осеяни с позлатени звезди, към десетките журналисти се присъединиха вярващи и минувачи, които слушаха внимателно думите на патриарха и го снимаха.

„Москва е тази, която търси конфронтация. Ние, украинците, не желаем това“, заяви той под аплодисментите на множеството.

 

„Слава на Украйна!“, извика мъж. „Слава на героите!“, отвърнаха събралите се. "Слава на Исус! Слава на Украинската църква!, включиха се и други.

 

Според Филарет „създаването на единна поместна църква не означава, че на територията на Украйна не може да съществува и друга църква, в частност руска, защото онези украински епархии, които не се присъединят към единната поместна църква, няма да имат право да се наричат Украинска православна църква, но ще имат право да съществуват и ще се наричат Руска църква“.

 

Решението на Константинополската патриаршия фактически отменя издадения от нея указ от 1686 г. за предаване на Киевската митрополия на Московския патриархат.

Украинският президент Петро Порошенко приветства решението като „победа на доброто над злото, на светлината над мрака“, като добави, че Украйна е чакала това „историческо събитие“ 330 години.

 

Руската православна църква реагира бързо, като заяви, че ще трябва да скъса евхаристичните си отношения с Константинополската патриаршия.

 

„Днес патриаршията в Константинопол (Истанбул) прие катастрофално решение – за себе си и за цялото православие“, заяви снощи Александър Волков – говорител на руския патриарх Кирил. „Патриаршията в Константинопол пресече червената линия“, добави той, цитира БНР.

 

Според него „Константинопол фактически заявява, че влиза в каноническо общуване с разколниците и с лице, отлъчено от църквата, Свещеният Синод на РПЦ на своето предстоящо заседание на 15 октомври в Минск ще даде оценка на тези действия“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3926 |30.09.2018 Лех Валенса отпразнува 75 години . 0| 4153 |19.09.2018 Над 3000 цивилни жертви на конфликта в Източна Украйна досега . 0| 4256 |17.09.2018 Украйна къса договор за дружба и сътрудничество с Русия . 6| 4562 |13.09.2018 ЕС удължава санкциите срещу Русия заради Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads