Реклама / Ads
0| 3418 |08.07.2021 СВЯТ

В Хаити бяха убити четирима и арестувани двама от предполагаемите убийци на президента

.
Жовенел Моиз Източник: БГНЕС
В Хаити бяха убити четирима и арестувани двама от предполагаемите убийци на президента Жовенел Моиз, предадоха световните агенции, като се позоваха на местната полиция. Тя не даде подробности за шестимата
 

Началникът на хаитянската полиция Леон Шарл обаче ги нарече "наемници". Трима полицаи, които били взети за заложници от предполагаемите убийци на президента, били освободени.


Въоръжени нападатели нахлули в резиденцията на Жовенел Моиз край столицата Порт-о-Пренс в ранните часове на вчерашния ден. Групата убила 53-годишния президент, който бе обвиняван от политическите си противници в авторитаризъм, и ранила съпругата му.


Убийците са чужденци, които говорят английски и испански, каза вчера изпълняващият длъжността премиер Клод Жозеф.


Според посланика на Хаити в САЩ Боши Едмон нападателите излъгали, че са агенти на американската Агенция за борба с наркотиците.


Тежко ранената първа дама Мартин Моиз бе откарана на лечение в Маями, в южния американски щат Флорида.


Доминиканската република, с която Хаити си поделя карибския остров Испаньола, затвори границите си със страната. Хаити - най-бедната държава в Западното полукълбо, - вече бе изпаднала в тежка криза, припомнят от БТА.


В телефонен разговор с хаитянския премиер американският държавен секретар Антъни Блинкън потвърди подкрепата на Съединените щати за демократичното управление и сигурността в Хаити.


В декларация, приета с единодушие, Съветът за сигурност на ООН поиска извършителите на това "отвратително престъпление. . . да бъдат изправени бързо пред правосъдието". По инициатива на САЩ и Мексико съветът ще се събере днес на извънредно заседание при закрити врата за ситуацията в Хаити.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3537 |07.07.2021 Доминиканската република затвори границата си с Хаити след убийството на президента Моиз . 1| 2977 |26.06.2021 Трима убити при нападение с нож във Вюрцбург, Германия . 0| 3389 |22.05.2021 Най-малко двама убити и още осем ранени при стрелба в Минеаполис . 0| 3256 |01.05.2021 Над 30 убити при мощен взрив на кола бомба в Афганистан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads