Реклама / Ads
0| 6268 |30.03.2011 СВЯТ

Хаос в Сирия, Башар ал-Асад осъди Израел

.
Центърът на Дамаск беше обхванат от хаос, след като жена се затича към автомобила на президента Башар ал-Асад, който преди това произнесе реч пред сирийския парламент.
 
Колата на държавния глава беше буквално залята от негови привърженици и служители на силите за сигурност, които се опитаха да ги усмирят. Държавната телевизия показа няколко секунди от суматохата, след което прякото предаване беше прекратено.

Преди това Башар ал-Асад заяви пред парламента, че народът му ще победи тези, които стоят зад „заговора" срещу страната.

„Срещу Сирия е в ход заговор, подготвен отвън", категоричен бе Асад, цитиран от БиБиСи.

В първата си реч от началото на размириците преди две седмици, президентът заяви, че хората са били „подлъгани" да излязат на улиците. Асад обвини чуждестранните медии за ескалацията на насилието. Над 60 души загинаха при сблъсъците между демонстранти и силите на реда, започнали първо в град Дераа.

„Дераа е в сърцето на всеки сириец. Той „се намира на фронтовата линия с врага ни Израел", заяви държавният глава, който на няколко пъти беше прекъсван от бурни аплодисменти. По думите му гражданите на града ще „елиминират отговорните за насилието". Той беше категоричен, че силите за сигурност са били инструктирани да не нараняват цивилни.

Очакваше се Асад да прекрати извънредното положение, което е в сила от около 50 години и дава на силите за сигурност огромни правомощия. По време на речта той не каза нищо конкретно в тази насока. Във вторник правителството на Сирия подаде оставка и бяха организирани огромни митинги в подкрепа на президента.

Според наблюдатели, много от участниците в тях са били доведени организирано. „Ройтерс" съобщи, че членовете на профсъюзите, контролирани от управляващата партия „Баат", са били принуждавани да присъстват на демонстрациите.

Очаква се новото правителство да започне работа до края на седмицата, като то трябва да осъществи голяма част от обещаните от президента реформи. Ще бъдат либерализирани законите, касаещи работата на медиите и политическите партии и ще бъдат приложени нови мерки за борба с корупцията.

Според правозащитници, Сирия в момента е „на кръстопът". По думите им ако президентът наистина има амбициите да бъде един от малкото близкоизточни демократи, трябва да отговори на исканията на обществото. В противен случай ще се повтори някой от „грозните сценарии", категорични са те.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5037 |22.03.2011 Осъдиха бившия президент на Израел . 4| 9464 |25.06.2010 Осъдиха френски канибал-затворник . 3| 4976 |11.05.2010 САЩ осъди българин на 15г. затвор . 0| 4894 |06.05.2010 Осъдиха на смърт атентатора от Мумбай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads