Реклама / Ads
2| 5074 |09.06.2020 СВЯТ

Хиляди се простиха с Джордж Флойд

.
Хиляди опечалени се стекоха вчера в църква в Хюстън - родния град на Джордж Флойд, за да се простят с него, докато смъртта му след полицейски арест преди две седмици продължава да поражда протести в САЩ и по света срещу расови несправедливости, предаде Асошиейтед прес.
 

В изгарящата горещина в щата Тексас опечалените с тениски с лика на Флойд и думите "Не мога да дишам", които той изричал, докато полицай в Минеаполис го притискал с коляно към земята, чакаха с часове, за да видят тялото на покойния, положено в отворен златист ковчег. Човек на опашката припадна, а други чакащи пееха. Неколкостотин опечалени от сутринта чакаха пред входа на църквата.

Някои присъстващи са пътували с часове от други щати.

 

Хората са пропускани вътре в две редици при строги мерки за социална дистанция. Заради множеството желаещи да се простят с Флойд, организаторите дават възможност на всеки да застане пред ковчега в рамките на няколко секунди.

В Лос Анджелис имаше наподобяваща погребално шествие процесия от коли, която премина през центъра на града, когато бдението в Хюстън започна. В Мемфис, щата Тенеси, жители запазиха минута мълчание.

 

В Хюстън Брейси Бърнет се приближи към ковчега на Флойд с импровизирана предпазна маска от дънков плат, на която се четеше "8.46" - минутите, през които Флойд бил притискан с коляно от бял полицай, преди да почине, предаде АП.

"Не всички чернокожи са престъпници. Не всички бели са расисти. Не всички полицаи са лоши. Невежеството може да е всякакъв цвят. Това си мислех, когато видях тялото", каза 66-годишният Бърнет.

 

Кадри от траурната церемония се излъчват пряко от американски телевизионни канали.

 

По данни на погребалната агенция "Форт бенд", която организира траурната проява, да се простят с Флойд в църквата "Фаунтин ъв прейз" са дошли лично около 10 000 души. Церемонията ще продължи 6 часа.

 

По-късно днес Флойд ще бъде погребан в предградие на Хюстън в тесен кръг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5163 |02.06.2020 Независима аутопсия показва, че Джордж Флойд е починал от задушаване . 4| 6853 |29.05.2020 Задържаха офицерът, убил американеца Джордж Флойд . 0| 5276 |27.05.2020 Починалите заради COVID-19 по света надминаха 350 хиляди души . 0| 4985 |20.05.2020 Хиляди евакуирани в Мичиган заради две скъсани язовирни стени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads