Реклама / Ads
2| 5151 |17.01.2012 СВЯТ

Хиляди на протест в Букурещ и тази нощ

.
Букурещ
Румънската жандармерия задържа около 60 души; има и ранени.
 

Хиляди демонстранти се събраха и тази нощ на Университетския площад в Букурещ. Охраняваха ги почти толкова полицейски служители, съобщи БТВ.  Румънската жандармерия задържа около 60 души, немалко протестиращи бяха ранени, а един автомобил бе запален. На километър от площада се проверяваха всички с футболни шалове или приличащи външно на футболни запалянковци. Именно представители на радикалните агитки в Букурещ предизвикаха сблъсъците с органите на реда. Площадът, който се намира на т.нар. „нулев километър” в румънската столица, е символичен за страната.

Формалната причина за протеста на румънците е здравната реформа и новия закон за здравеопазването, който беше оттеглен в резултат народното недоволство. Законопроектът прокаран от президента Траян Бъсеску, предвиждаше освен осигуровките, гражданите да си плащат допълнително в болниците, както и въвеждане на частна спешна помощ и частно здравеопазване. 90% от румънците не са доволни от здравната система на страната, сочат социологическите сондажи.

Общественото недоволство е насочено основно срещу държавния глава, когото северните ни съседи свързват с антикризисните мерки от последните години и спада в жизненото равнище на населението. От 2010 г. доходите в държавния сектор са спаднали с 25%. Румънският премиер Емил Бок предупреди антиправителствените протестиращи, че насилието няма да бъде толерирано.

През уикенда 59 души бяха ранени в сблъсъци между демонстранти и полиция. В най-лошите размирици в страната от над десетилетие полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращи, които хвърляха тухли, чупеха прозорци и палиха вестникарски будки и кошове за боклук в центъра на Букурещ.

Румънската политическа класа не е успяла правилно да комуникира с гражданите след падането на комунизма. Това заяви външният министър Теодор Баконши. Баконши е човекът, натоварен от управляващата партия да проведе диалог с гражданското общество, за да овладее напрежението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5622 |05.01.2012 Таксиджии се стрелят на летището в Букурещ . 11| 6646 |26.12.2011 102 хиляди излязоха на бул. „Сахаров” срещу Кремъл . 10| 5414 |18.12.2011 Хиляди хора скандират: Русия без Путин! . 2| 5235 |18.12.2011 Нови жертви сред протестиращите в Казахстан

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads