Реклама / Ads
12| 5208 |01.09.2010 СВЯТ

Йотова: ЕК странно мълчи за драмата с ромите

.
Илияна Йотова
От два месеца Европейската комисия проявява известна пасивност по отношение на драмата с ромите и недостатъчно активна в дискусията за ситуацията с тази общност във Франция. Това каза Илияна Йотова, евродепутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.
 

Според нея странно е и поведението на Вивиан Рединг, която е ресорен комисар по правосъдие, основни права и гражданство. „Тя която мълчи упорито вече втори месец”, посочи евродепутатът.

Своето мнение Илияна Йотова е изразила и на специалната дискусия за ромския въпрос, проведена днес от групата на социалистите и демократите в ЕП. Българският евродепутат добави, че всички европейски институции са приветствали в новата комисия "Барозу" да има ресор основни права и е много разочароващо, ако сега не реагира тъкмо в тази ситуация, предаде "Фокус".

Йотова е посочила, че тъкмо ЕК трябва да бъде двигателят за една истинска среща на отговорните държавни лица по въпроса с движението и установяването на роми на територията на Европейския съюз.

"Ясно е какъв ще бъде тонът на срещата в Париж през следващата седмица, където френските домакини са поканили едва няколко държави, сред които не са България, Румъния и други страни с голяма ромска общност. Очевидно се нарушават човешки права и са недопустими изказванията на представители на френското правителство, които се опитват да криминализират цяла една етническа общност. Очевидно е, че всичко това се прави с вътрешнополитическа употреба, но не може да се плаща тази тежка цена заради съмнителното покачване на рейтинга на Никола Саркози едва с 2 %", смята Йотова.

По време на специалната дискусия в групата на социалистите и демократите в ЕП многократно е отбелязано, че правителството на президента Саркози се опитва да измести темите за незаконното финансиране на френската десница (скандалът "Бетанкур - Вьорт"), както и непопулярните социални мерки. Общо бе становището на социалистите, че чрез ромския проблем се нагнетява отношението към новите страни - членки и особено към България и Румъния.

В тази връзка Йотова, заедно със своите румънски колеги Виктор Бощинару и Йоан Енчу, днес изпрати въпрос към ЕК, в който се пита дали френското правителство не нарушава с действията си Директива 2004/38/ЕО за свободното движение на граждани и техните семейства. Във въпроса до ЕК се пита още какви мерки ще предприеме Комисията при ромския и други подобни казуси, възникващи периодично на територията на ЕС.

През следващата седмица на сесията на Европейския парламент в Страсбург ще се обсъжда отново ромският проблем. Очаква се дискусия в пленарна зала, в която ще участва председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. "Крайно време е да чуем мнението на ЕК за изпълнението на стратегията за ромите, която бе приета преди две години и по която нищо не е направено. Проблемите не са нито български, нито френски, нито румънски, а общоевропейски", подчерта евродепутатът. Очаква се дискусията в Страсбург да приключи с приемане на резолюция на Европейския парламент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5760 |01.09.2010 Изказване на Кадафи стресна ЕС . 0| 6703 |01.09.2010 Сняг в Чехия и Полша; очакват в Германия и Австрия . 0| 5179 |31.08.2010 Обама сложи символичния край на войната в Ирак . 2| 5288 |31.08.2010 Гърция се "сбогува" с цигарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads