Реклама / Ads
13| 4430 |24.01.2021 СВЯТ

Италианският премиер: Забавянето на Пфайзер и АстраЗенека причинява огромна вреда

.
Джузепе Конте
Забавянето в доставката на ваксини за Италия от страна на компаниите ”Пфайзер” и вероятно ”АстраЗенека” представляа сериозни нарушения на сключени договорености и Рим ще предприеме ответни действия, предаде Ройтерс.
 

Това написа във "Фейсбук" премиерът Джузепе Конте. Той допълва, че забавянето причинява "огромна вреда" на Италия и други страни и то е неприемливо.

 

Здравния министър Роберто Сперанца и извънредният комисар по Covid ситуацията Доменико Аркури се срещнаха спешно днес с представителите на „АстраЗенека”. От компанията са потвърдили за намаляването на производствения си капацитет.


В Испания началникът на отбраната генерал Мигел Анхел Вилароя подаде оставка, за да "запази имиджа на въоръжените сили", след като стана ясно, че се е ваксинирал срещу Covid-19, въпреки, че не е включен в първата фаза на плана за ваксинация на правителството, предава БНР. Министърът на отбраната Маргарита Роблес прие оставката му с аргумента, че не е знаела за случая докато не е бил оповестен в медиите.

 

В изявление Министерството на отбраната съобщава, че наскоро Щабът е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, но това „влошава обществения имидж“ на въоръжените сили и „поставя под съмнение честността "на самия генерал Вилароя.

"За да не навреди на този имидж и с чиста съвест", той е подал оставка. Генералът беше назначен за Началник на отбраната на 14 януари миналата година след встъпването в длъжност на коалиционното правителство на Педро Санчес.

 

Вчера стана ясно, че освен него са били ваксинирани и други генерали, въпреки, че не са рискова група. Според тях те са следвали протокола, който се прилага за въоръжените сили и е различен от гражданския.

 

Съгласно този протокол няколко генерали са имали право на ваксината, след здравните работници и целия военен персонал, който е на мисия в чужбина или на територията на страната. Това обаче предизвика възмущението на медиите, тъй като не е първият случаи, в който хора извън обявения от правителството план за ваксинация получават дози от ваксината. Вече имаше случаи на кметове, общински съветници и регионални министри, които също се ваксинираха, но отказаха да подадат оставка.

 

 Нидерландия въведе полицейски час с цел борба срещу коронавируса, предаде Франс прес. Подобна мярка се въвежда в страната за пръв път след Втората световна война. От 21 ч. до 4:30 ч. местно време е забранено излизането от домовете. Нарушителите подлежат на глоба от 95 евро.

 

Очаква се мярката да се прилага поне до 9 февруари. Възможно е да се правят изключения, например за работещи във времето, в което е в сила полицейският час, но те ще трябва да представят съответен документ.

 

Хората, които разхождат кучета обаче няма да имат нужда от разрешение, за да излязат от дома си.

 

Израел започна ваксинирането срещу коронавируса на младежите на възраст от 16 до 18 години. Това е пореден етап от националната кампания, която вече обхвана една четвърт от населението, предава Нова тв. От началото на ваксинационната кампания на 20 декември миналата година досега са имунизирани около 2,5 милиона души от общо 9-милионното население на страната. 900 000 вече са получили и втора доза, посочи вчера министерството.

 

Новият етап на кампанията започва на фона на трети строг национален локдаун, действащ от края на декември. Във вторник правителството реши да удължи режима на изолация до края на януари, след като за 24 ч. регистрира над 10 000 нови заразени. Същия ден здравното министерство обяви, че разрешава ваксинирането на гимназистите, уточнявайки, че младежите, които искат да се ваксинират, трябва да представят документ за съгласие от родителите си.

 

Първата група ваксинирани бяха медиците, след което кампанията много бързо обхвана и възрастните хора, болни или с хронични заболявания.

Освен младежите, разрешение да се ваксинират вече имат и хората на и над 40 години.

Израел успя да си осигури значително количество ваксини на американския фармацевтичен гигант Pfizer в замяна на своевременно предоставяне на данни за ефектите от имунизацията върху израелското население.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5120 |16.03.2020 Албанският премиер: Псувайте ме, но разходки по време на война са ненужни . 0| 4119 |08.05.2019 Италианският премиер освободи зам.-министър заради подкуп . 1| 4306 |03.03.2019 Ирландският премиер: Много е вероятно датата на Брекзита да се отложи за 29-ти юни . 0| 3766 |15.10.2018 Италианският вътрешен министър: Ариведерчи, Меркел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads