Реклама / Ads
16| 8872 |24.04.2012 СВЯТ

Юлия Тимошенко обяви гладна стачка, били я в затвора

.
Юлия Тимошенко
Експремиерът на Украйна Юлия Тимошенко обави гладна стачка. Тя отказала да се храни още на 20 април. В този ден тя била преместена в Качановската затворническа колония, където трябва да лежи 7 години по т.нар. „газово дело”. Всъщност Тимошенко била настанена в затворническата болница. Тя обаче била против преместването й и била хоспитализирана насила. Това съобщава Сергей Власенко, депутат и един
 
Депутатът разказва, че на 20 април трима мъже влезли в килията на Тимошенко, хвърлили върху нея покривало, след което се опитали да я вдигнат от леглото. По време на борбата Тимошенко получила силен удар и загубила съзнание. Когато се свестила, вече била в болнична стая.

 

Целите й ръце са в рани и синини, има огромен хематом на корема, потресен е Власенко. Според него Тимошенко притежава документ за нанесените телесни повреди, подписан от съдебен експерт в присъствието на лекар, наблюдаващия прокурор Игор Краснолобов и  шефът на медицинския пункт в Качановската колония Алексей Цюр.

 

Два дни след екшъна не пускали никой при Тимошенко, за да не бъдат видяни белезите от физическото насилие. Тогава експремиерът и вдъхновител на „Оранжевата революция” в Украйна обявила гладна стачка. 

Припомняме, че Тимошенко е върната в килията си още на 22 април, след като отказала да бъде лекувана. Тя е подала жалба до прокуратурата, в която твърди, че е бита в микробуса, ритана в корема, а ръцете й били извивани. Прокурор признал, че наистина има данни за насилие спрямо експремиера.

От друга страна властите твърдят, че са искали просто Тимошенко да бъде лекувана, нищо повече. Когато е отказала, служители са я вдигнали на ръце и са я отнесли до колата, което е позволено от закона.

Експремиерът обаче настоява да бъде под наблюдение на чуждестранни лекари, защото няма доверие на украинските медицински власти.

Юлия Тимошенко бе осъдена в процес за корупция и злоупотреба с власт като министър-председател. Тя получи присъда от 7 години затвор. Докато бе на свобода бе наричана „газовата кралица”, летеше с частен самолет, а наблюдатели твърдят, че има стотици милиони в чужди банки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5753 |09.02.2012 Япония обяви въздушна тревога . 7| 6092 |07.01.2012 Тимошенко "благослови" от затвора Украйна . 3| 5259 |23.12.2011 Затвор за Тимошенко въпреки протекциите на ЕС . 1| 5671 |13.12.2011 Депутати и полиция се сбиха заради Тимошенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads