Реклама / Ads
1| 5142 |17.06.2010 СВЯТ

Израел отпусна каишката в Газа

.
Израелските войски облекчават режима на сухопътната блокада в Ивицата Газа. В сектора, който се контролира от групировката Хамас, ще бъдат изпратени големи количества хуманитарни стоки, коментира ВВС.
 
Натискът над Израел и изискванията да свали блокадата в Ивицата Газа се засилиха, след като на 31 май израелски кораби прехванаха шест съда на "Флотилия на свободата", натоварени с 10 000 т хуманитарна помощ и строителни материали. Тогава в резултат на спецоперация загинаха 9 души.

"Беше постигнато споразумените да се либерализира системата на допуск в Газа на промишлени товари и да се увеличи обемът на материалите, предназначени за използване в граждански проекти, намиращи се под международен контрол", се казва в изявление на израелския кабинет. Списъкът на стоките не се уточнява, но в сряда, когато министрите започнаха преговори за отслабване на блокадата, беше отбелязано, че "съществуващите процедури по осигуряване на сигурността и предотвратяването на внасянето (в Газа) на оръжия и военни материали остават неизменни". Освен това в публикуваното изявление става дума само за сухопътната блокада на Ивицата Газа. За морската не се казва нито дума.

Съобщава се, че решението за отслабване на блокадата на Газа се базира на договореностите, постигнати преди няколко дни между премиера на Израел Бенямин Нетаняху и специалния посредник по близкоизточния конфликт Тони Блеър. Бившият британски премиер настояваше Израел да оттегли списъка с разрешени за превоз стоки и да състави вместо него списък на забранените стоки. Освен това ООН, Русия, Евросъюзът и САЩ се опитаха да убедят израелските власти да пропускат на територията на сектора строителни материали, предназначени за проектите на международни организации.
Беше съобщено също, че Израел разглежда предложението в проверката на камионите да се включат и инспектори на ООН и представители на Палестинската автономия, но в публикуваното в четвъртък решение на израелския кабинет не се съобщава нищо за това. Блокадата на Ивицата Газа е въведена от Израел преди 4 години, след като военизираната групировка Хамас взе властта в палестинската територия. Сега хиляди стоки – включително и тоалетна хартия – влизат в израелския списък от стоки, които представляват заплаха за сигурността, и не се допускат в Ивицата Газа.

Към забранените за превоз стоки се отнасят и такива строителни материали като метални тръби и цимент, които според израелските власти могат да бъдат използвани за производство на самоделни ракети или за строителство на бункери и тунели. В сряда Израел за първи път от 4 години пропусна в Газа 8 камиона с кухненски съдове и прибори – наскоро тези стоки бяха изключени от списъка на забранените.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5206 |14.06.2010 Израел в солова акция срещу Флотилията на свободата . 1| 5118 |12.06.2010 Израел изтегли военните си инструктори от Турция . 5| 4866 |06.06.2010 Израел отхвърли международна комисия за конвоя . 2| 4917 |02.06.2010 Турция е готова на компромис с Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads