Реклама / Ads
5| 5590 |16.08.2013 СВЯТ

Кастро: Изненада, още съм жив!

.
На 26 юли 2006 г. се разболях тежко. На 31 юли, когато разбрах, че диагнозата ми е окончателна, без да се колебая нито за секунда, обявих, че прекратявам изпълнението на правомощията си като глава на Държавния съвет и Съвета на министрите, и предложих назначеният на мястото ми другар веднага да пристъпи към изпълнението им. Тогава изобщо не можех да предположа, че животът ми ще продължи още 7 годи
 

Това пише бившият кубински лидер Фидел Кастро в статия по повод 87-ия му рожден ден, който бе на 13 август. Тя е озаглавена "Обективната истина и мечтите" и е публикувава на 3 страници във в. "Гранма". През лятото на 2006 г. в резултат на болестта и операциите Кастро временно предава на брат си Раул пълномощията на първи секретар на ЦК на комунистическата партия. А също и поста на главнокомандващ и председател на Държавния съвет и правителството.

"Независимо от болестта си продължих да работя над текстовете на интервютата, които после излязоха в книгата "Сто часа с Фидел" на френския журналист Инасио Рамоне. Лежах и се страхувах, че губя съзнание по време на диктовката, понякога заспивах. Независимо от това продължавах ден след ден да отговарям на тези сложни въпроси, които ми се струваха безкрайно дълги, но аз продължавах, докато не завърших."

В началото на 80-те години СССР заявява, че повече няма да защитава Куба. Кастро накратко разказва за отношенията си с някои съветски ръководители. И по-специално с Юрий Андропов, дошъл на власт през 1982 г., който бил сериозен и много искрен човек. "Каза, че ако САЩ ни нападнат, ще се наложи да се сражаваме сами." Андропов обаче се съгласил да продължи безплатно да доставя оръжие на острова. "Само малцина от нас знаеха за това, защото беше много опасно враговете да не получат тази информация."

Кубинците решават да поискат въоръжение и от "други другари". На помощ на Хавана се притичва тогавашният севернокорейски лидер Ким Ир Сен, "ветеран и безупречен боец", който праща на острова 100 000 автомата "Калашников" и съответстващо количество боеприпаси напълно безплатно.

Особено топло Кастро се отнася към покойния президент на Венецуела Уго Чавес, когото нарича най-добър приятел. "Боливар беше негов учител и водач. И двамата бяха достатъчно величави, за да заемат почетно място в историята на човечеството."

Кастро не вярва на официалната версия, че американският президент Джон Кенеди е убит от бившия морски пехотинец Ли Харви Осуалд.

"Аз от своя страна проучих каквото можах. Или по-точно казано, предложих какво се е случило в онзи ден (22 ноември 1963 г., когато Кенеди е убит в Далас). Поведението на Ли Харви Осуалд беше странно. Разбрах, че той е опитвал да посети Куба малко преди убийството на Кенеди, и се предполага, че е стрелял от полуавтоматична пушка с оптически мерник по подвижна цел. Аз много добре си служа с това оръжие. Когато стреляш, мерникът се измества и в един момент целта се губи, което не става с мерника при други оръжия. Телескопичният мерник е много точен, когато оръжието е фиксирано, но не и когато целта се движи. Казват, че е имало два смъртоносни изстрела в интервал от няколко секунди."

"Цинична шега" били и обясненията на собственика на нощен клуб Джак Руби, който застреля Осуалд в полицейски участък и обясни действията си с желанието да избави вдовицата на Кенеди от необходимостта да се яви като свидетел на процеса за убийството на президента.

"Не искам да се повдигат обвинения, това си е тяхна работа, но става дума за планове да се свърже Куба с убийството на Кенеди."




















Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5066 |16.08.2013 6.8 по Рихтер разтресе Нова Зеландия . 2| 5438 |15.08.2013 2260 мъртъвци в Гърция получават пенсия . 1| 5105 |14.08.2013 Израел пусна палестински затворници . 0| 5247 |13.08.2013 52 години от изграждането на Берлинската стена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads