Реклама / Ads
0| 3283 |22.02.2022 СВЯТ

Колумбия декриминализира абортите през първите 24 седмици

.
Източник: Twitter
Конституционният съд на Колумбия декриминализира абортите през първите 24 седмици от бременността. Според новите правила никой няма да бъде съден за аборт в дадения срок. От 2006 г. в Колумбия са разрешени аборти в случаи на изнасилване, когато животът на жената е изложен на риск или ако бременността е жизнеспособна.
 

Архиепископ Хосе Луис Руеда заяви, че католическата църква "ще продължи да провъзгласява, защитава и насърчава човешкия живот от бременността до естествената смърт".


Активисти заявяват, че това е последната от поредица победи през последните години, включително подобно решение на Върховния съд на Мексико през септември и легализирането на абортите до 14-та седмица в Аржентина .

 

Това е огромна стъпка за Латинска Америка, католически регион с дълбоко консервативни ценности.
 

Но битката все още не е приключила. Много страни от Латинска Америка все още сериозно ограничават правата за аборт, а именно Бразилия, най-голямата нация в региона. А в няколко щата в Централна Америка абортът е напълно забранен, дори в случай на изнасилване и кръвосмешение.


Има жени в затвора, които излежават дълги присъди, много, от които са претърпели спонтанен аборт. Но заради силно ограничените репродуктивни права в някои страни, жените, които се нуждаят от медицинска помощ, са изоставени от държавата.
 

Решението е в резултат на съдебно дело, заведено от групата Causa Justa (Справедлива кауза), чиято цел е абортът да бъде премахнат от наказателния кодекс. Causa Justa твърди, че тъй като абортите са определени като престъпление без трите случая, разрешени от 2006 г., лекарите, които извършват аборти и техните пациенти често са стигматизирани. Групата изчислява, че 90% от абортите в Колумбия се извършват тайно, излагайки здравето и живота на жените в риск.


Въпреки че решението от понеделник не премахна изцяло аборта от наказателния кодекс на Колумбия, то се разглежда като победа в битката за разширяване на достъпа до процедурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3542 |04.01.2022 Най-малко 23 жертви при сблъсъци между въоръжени групировки в Северна Колумбия . 0| 2921 |07.10.2021 Американският съд временно блокира спорния закон за абортите в Тексас . 0| 3716 |13.05.2021 Защо протестите в Колумбия няма да спрат . 6| 5231 |31.10.2020 Народът не спи: Бунтът срещу забраната за абортите в Полша продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads