Реклама / Ads
0| 7837 |02.03.2010 СВЯТ

Компания от Манчестър финансира градско пчеларство

.
Компанията Кооперейтив груп е на мнение, че градското пчеларство може да окаже жизнено важна помощ при възстановяване броя на пчелните семейства, съобщава БиБиСи.
 
Кооперейтив груп, която е собственик на 600 пчелни кошера в различни райони на Обединеното кралство стартира схема за насърчаване на хора, желаещи да отглеждат пчели в градски условия. Обучението започна да се провежда през 2009 г. на територията на общински парцели в Манчестър. План „Б” (англ. bee – пчела), който има за цел увеличаване броя на пчелите вече е в действие и в други райони на града, в това число в Лондон и Инвърнес, административния център на северна Шотландия.

Компанията предвижда допълнителни 225,000 лири стерлинги за проекта, целящ привличането на 300 нови пчелари в градовете. Бъдещите пчелари се изпращат на безплатен двудневен курс на обучение и в случай, че са заинтересувани, получават безплатно оборудване, пчелно семейство и лесен за обслужване пластмасов кошер.

В бюджета на План „Б” са заложени и средства за научни изследвания, които трябва да изяснят причините за намаляването броя на пчелите във Великобритания. Пол Монагън от ръководството на Кооперейтив споделя: „Изглежда, че първостепенния механизъм за опрашване в природата губи мощност и никой не знае защо. Популярността на градското пчеларство във Великобритания нараства и може да се окаже жизнено важен инструмент за възстановяване на баланса. Чрез програмата искаме да покажем на хората, че не е нужно да притежаваш акри земя, за да се занимаваш с отглеждане на пчели.”

От миналата година държавната агенция Natural England насърчава градското население да отглежда на пчели в градините си като контра- мярка за прогресивното намаляване на пчелните семейства в страната. Крилатите работнички са застрашени от множество фактори като паразити и болести, а също липса на естествена среда и хранителни ресурси, каквито са дивите цветя. Специалисти алармират, че пчелната популация в Англия е намаляла наполовина в периода 1985 – 2005 г. Според правителствени организации броят на пчелните колонии на територията Великобритания спада с между 6.7% и почти 12% годишно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5442 |02.03.2010 Нови земетресения: Филипините и Аржентина . 0| 4873 |01.03.2010 ЕК загрижена за кризата в Гърция . 0| 4921 |01.03.2010 Съдът призова Берлускони, той се крие зад адвокати . 0| 5167 |28.02.2010 Над 100 000 португалци без ток заради бурята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads