Реклама / Ads
9| 4580 |12.03.2015 СВЯТ

Ковачев: Властите в Македония целенасочено я отдалечават от Европа

.
Андрей Ковачев
Гражданите на Република Македония имат нужда не от силови лидери, а от силни и прозрачни институции и заслужват европейско бъдеще сега, а не някога, заяви в своето изказване пред ЕП българският депутат А. Ковачев.
 
За съжаление, в момента Република Македония е в сериозна криза. Липсват стъпки за подобрение на политическия климат в страната, той дори се влошава още повече. Оставам с впечатлението, че управляващите и лично премиерът Груевски целенасочено отдалечават страната от европейския й път, манипулират гражданите чрез поддържане  на зависима медийна среда, която им помага да печелят избори. Това поставя под въпрос основни демократични принципи. Скопие не предприема и необходимите действия за подобряване на положението на гражданите, открито заявяващи тяхната българска етническа идентичност, както и за подписване на договор за добросъседство с България.

 

И преди това съм призовавал властите да се вслушват в препоръките на Европейския парламент и да скъсат със сенките от миналото и практиките, наследени от комунизма. Скопие трябва да направи категорична стъпка за подобряване на отношенията със съседите си, като подчертавам, това е и регионален проблем.

 

И аз ще споделя с вас един мой лакмусов пример за липсата на желание за добросъседство. От 7 години България се опитва да получи разрешение за възстановяване на някои военни гробища и паметници, като например на взривения от комунистите гроб на полковник Каварналиев. Няма отговор, въпреки че съгласно законодателството на  Република Македония трябва да получим такъв отговор.

Безотговорно е да се възпитават младите хора на Балканите в омраза и недоверие към най-близките си чрез манипулиране на историята с методи от тоталитарното минало. Това не е пътят към помирение и европейско бъдеще.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 8096 |03.02.2015 В Македония скочиха срещу пробългарските действия на Любчо Георгиевски . 0| 4754 |20.01.2015 Двама джихадисти са избягали от властите в Белгия . 1| 6538 |07.10.2014 20 джихадисти от Македония воюват в Близкия Изток . 1| 6222 |23.09.2014 Пътнически автобус катастрофира в Македония

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads