Реклама / Ads
1| 5404 |31.05.2010 СВЯТ

Кризата стопи рейтингa на Меркел

.
Ангела Меркел
Само преди девет месеца сп. "Форбс" определи германският канцлер Ангела Меркел за най-влиятелната жена в света за четвърта поредна година. Провалът й да се справи с европейската икономическа криза не само стопи високия й рейтинг. Крайно непопулярна вкъщи и ругана в чужбина, днес тя вече не е самоувереният европейски лидер, по когото се равняваха всички, твърдят медии.
 

Някога Меркел впечатляваше немците и чужденците с интригуващия си възход към властта. Дъщерята на идточногермански свещеник успя да преодолее мъжката хегемония в най-голямата немска консервативна партия и да спечели изборите в икономически най-мощната европейска държава, ставайки първата жена канцлер през 2005 г.

Тя се утвърди като политическа фигура номер едно на континента. За известно време изглеждаше, че никакво важно политическо или икономическо решение в ЕС не можеше да бъде взето без нейното одобрение.

Днес 55-годишната Меркел е под яростни критики в западните медии за фатално забавяне на приемането на спасителния пакет за Гърция и за това, че се фокусира твърде много върху германските интереси, пренебрегвайки европейските.

В сряда към този хор се присъедини и шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Той разкритикува Германия за ролята и в кризата на еврото и каза, че ще е "наивно" да се смята, че основополагащите европейски договори могат да бъдат променяни според желанията на Германия и против волята на останалите страни от ЕС.

Сега, подобно на колегите си в Гърция, Испания, Англия, Португалия и Италия, Меркел е изправена пред трудната задача да подготви германците за болезнени съкращения заради огромния федерален бюджетен дефицит.

Опозицията я обвинява в липса на всякаква лидерска визия по кардинални въпроси като застаряването на населението, интегрирането на имигрантите в немското общество или решаването на сложната дилема "за" или "против" използването на ядрената енергия, отбелязва агенция АП.

Агенция Инфратест направи запитване сред 1000 германци миналата седмица и според 58% от тях предишното коалиционно правителство на Меркел със социалдемократите е било по-добро от новата й коалиция, формирана през октомври, с бизнес ориентираната партия на свободните демократи. Само 34% смятат, че новото правителство на Меркел е взело правилни решения в борбата с дълговата криза, обхванала няколко европейски страни.

"Меркел, канцлерът, който трябваше да ни спасява от кризи, се превърна самата тя в канцлер в криза", писа консервативният в. "Ди Велт" във вторник. А според "Тагесшпигел" проблемът е там, че "докато някога всички се обръщаха към Меркел, за да се ориентират в обстановката, днес тя изглежда объркана и сменя позициите си според влиятелни фактори около нея".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4727 |15.05.2010 Меркел затегна коланите в Германия . 4| 5115 |16.04.2010 Задава се нова вълна на кризата . 0| 4895 |11.04.2010 ЕС дава 30 млрд. на Гърция за излизане от кризата . 1| 5196 |29.03.2010 Гърция бори кризата с облигации за 5 млрд. евро

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads