Реклама / Ads
3| 3357 |09.05.2021 СВЯТ

Лукашенко издаде декрет за президентски правомощия при извънредна ситуация

.
Беларуският президент Александър Лукашенко издаде декрет за президентски правомощия при извънредна ситуация в Беларус. Новината идва в контекста на нестихващи месеци наред демонстрации срещу обявения за диктатор държавник, който спечели за пореден път президентските избори. Смята се обаче, че те са били манипулирани, за да може управляващия вече 20 г. Лукашенко да утвърди своя режим.
 

Авторитарният държавник е подписал декрета в неделя. С него се позволява властта на президента да бъде предадена на Съвета за сигурност в случай, че държавният глава бъде убит или възпрепятстван по какъвто и да е начин да изпълнява своите задължения. 

Документът официално е озаглавен "За защита на суверенитета и конституционния ред”, пишат от агенция “Ройтерс”. Той предвижда при смърт на президента в резултат на покушение, акт на тероризъм, външна агресия и каквито и да било насилствени действия държавните органи и длъжностните лица в тях да действат според решенията на Съвета за сигурност. 

 

Много правителства в Европа смятат Лукашенко за нелегитимен държавен глава на Беларус, след оспорването на резултатите от изборите през август миналата година и последвалите репресии срещу опозицията в страната. Отправени са критики, а отделни лица от Беларус са обект и на санкции. 

 

На този фон обаче Русия застава зад Лукашенко. Днес, в Деня на победата Москва посочи, че призивът на Г-7 за провеждането на нови, международно наблюдавани президентски избори в Беларус се разглежда като недопустим опит за налагане на чужда воля на независима и суверенна държава.

 

Призивът на Г-7 бе направен на 5 май. Преди няколко дни външните министри призоваха Минск да освободи всички задържани граждани, които са били арестувани заради демократичните си стремежи. Според документа, беларуското правителство трябва да изпълни препоръките на независимата експертна мисия на ОССЕ, която се застъпи за повторни президентски избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3718 |01.05.2021 Беларус осъди 14 опозиционери на затвор за участие в протестите срещу Лукашенко . 2| 3268 |30.03.2021 Обвиниха враг №1 на Лукашенко в тероризъм . 1| 3777 |26.02.2021 Лукашенко отсече: Нито един от синовете ми няма да ме наследи . 0| 3634 |25.02.2021 Санкциите срещу Лукашенко продължават още година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads