Реклама / Ads
4| 6014 |12.05.2017 СВЯТ

Мащабна кибератака удари целият свят

.
Изображения на програма, която блокира компютрите и изисква плащане в Bitcoin, бяха споделени онлайн от страни, съобщаващи че са засегнати. Компанията за киберсигурност Kaspersky съобщава, че ransomware е бил забелязан в 74 държави и че броят все още расте.
 
Има съобщения за засеганти в САЩ, Британия, Испания, Италия, Португалия, Русия, Виетнам, Казахстан и Тайван. Все още не е ясно дали атаките са свързани, съобщава Би Би Си.

Един от изследователите в кибернетичното пространство съобщава в туитър, че е открил 36 000 копия на ransomware, наречен WannaCry и варианти на това име. "Това е нещо огромно", съобщава Якоб Крустек в Avast.

 

Според фирмата за сигурност Check Point, версията на ransomware, която се появи днес, е нов вариант. "Въпреки това, той се разпространява бързо", каза Аатиш Патни, ръководител на превенцията на заплахите за Северна Европа.

Няколко експерти, които наблюдават ситуацията, обвързват атаките с уязвимостите, пуснати от група, известна като The Shadow Brokers, която наскоро съобщи, че е откраднала и пуснала вирус, създаден от американската агенция за национална сигурност.

 

Майкрософт са пуснали през март ъпдейт свързан с това, но много системи може да не са инсталирали актуализацията.

Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) също е засегната от атака на ransomware и екранни снимки на програмата WannaCry са споделени от персонала на NHS.

Д-р Милс Хилс, който е доцент по риск, устойчивост и корпоративна сигурност в университета в Нортхемптън, казва пред Би Би Си, че кибер атаката "би могла да бъде предотвратена". Допълва, че "това със сигурност е дошло от потребител, който е кликнал върху нещо, което не трябва, независимо дали е имейл или в раздел в интернет браузър".

 

Проблемът ще бъде фиксиран и премахнат, но ще струва много. Задачата да се изчистат и коригират всички компютри няма да е трудна, но ще отнеме много време. "Проблемът е, че това е доста ниско ниво на атака, а причинява такъв хаос", коментира той.

Все още не е ясно дали атаките са свързани. Редица испански фирми се сред жертви от цяла Европа.

 

Телекомът гигант Telefonica заяви в изявление, че е наясно с "инцидент с киберсигурността", но че клиентите и услугите не са били засегнати.

В Италия един потребител сподели снимки, показващи компютърна лаборатория в университета с машини, заключени от една и съща програма.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3973 |09.05.2017 Проверка на оградата по границата ударила на камък . 6| 14240 |04.05.2017 Държавата удари Спас Русев! Провали се сделката му за „Виваком“ . 4| 4879 |26.04.2017 Прокуратурата удари и НЕК

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads