Реклама / Ads
38| 7635 |04.01.2015 СВЯТ

Меркел шокира Европа, съгласна Гърция да напусне еврозоната

.
Ангела Меркел
Списание "Шпигел" твърди, позовавайки се на правителствени източници, че канцлерът Ангела Меркел и министърът на финансите Волфганг Шойбле сега смятат, че еврозоната може да се справи с евентуално излизане на Гърция от валутния съюз.
 
Причината за промяната на оценката е, че след най-тежкия момент от валутно-финансовата криза през 2012 г. еврозоната е постигнала съществени успехи. "Опасността от разпространен ие на кризата е ограничена, защото се смята, че Португалия и Ирландия вече са се възстановили", цитира "Ройтерс" мнението на единия от източниците на списанието.

Освен това Европейският механизъм за финансово стабилизиране е ефикасен и вече е налице, казва друг източник. Засега няма коментар на публикацията на "Шпигел" от страна на германското правителство.

Според публикацията германското правителство смята, че излизането на Гърция от еврозоната е почти неизбежно, ако лявата опозиционна партия СИРИЗА, водена от Алексис Ципрас, спечели изборите на 25 януари. Социологически проучвания показват, че СИРИЗА има преднина пред консервативната "Нова демокрация" на премиера Андонис Самарас, макар тя да е намаляла до 3.1%, след като стана ясно, че ще има предсрочни избори.

Ако победи на парламентарните избори главната гръцка опозиционна партия СИРИЗА ще настоява пред кредиторите да опростят по-голямата част от дълга на страната, възлизащ на 322 милиарда евро. Това заяви лидерът на партията Алексис Ципрас в програмната си реч. По думите му, опрощаването може да стане с технически мерки, които нямало да ощетят народите на Европа, а ще бъдат реализирани с помощта на колективни европейски механизми.

Дългове на Гърция бяха опростени през 1953 година, същото ще бъде направено и през 2015-та, добави Ципрас.

Лидерът на радикалната левица обеща още редица мерки, като безплатен ток и храна за минимум 300 хиляди домакинства, 13-та пенсия на пенсионерите, получаващи под 700 евро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4767 |26.12.2014 Меркел е човек на годината според "Таймс" . 4| 4922 |26.11.2014 Меркел: „Ислямска държава" вербува хиляди в страните от Г-20 . 6| 6054 |20.11.2014 Меркел: Русия е изключително важна за обезпечаването на сигурността на Европа . 8| 5792 |07.11.2014 Горбачов ще защитава Путин пред Меркел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads