Реклама / Ads
7| 4594 |08.04.2015 СВЯТ

Москва май вдига ембаргото на храни за Гърция

.
Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин каза, че Москва може да вдигне своето ембарго върху вноса на храни от Гърция, която претърпя загуби от забраната, като същевременно е въвлечена в решаващи разговори със своите европейски кредитори, съобщава "Асошиейтед прес".
 

Путин е направил изказването си по време на срещата си с гостуващия гръцки премиер Алексис Ципрас в Кремъл. Гърция, която е зависима от внушителни международни спасителни планове от 2010 г., ще свърши парите в рамките на седмици, освен ако не постигне споразумение със своите кредитори за получаването на нови средства.

 

Посещението на Ципрас в Русия се разглежда като опит на Атина да използва отношенията си с Москва като потенциална разменна монета или просто като опит да засили връзките с традиционния си съюзник.

 

Като контрамярка срещу западните санкции Русия през миналата година забрани вноса на избрани храни от Европейския съюз, включително и от Гърция.

 

Междувременно в началото на срещата между двамата лидери Ципрас е заявил, че Гърция има дългогодишни връзки с Русия и той е там, за да поднови тези отношения, отбелязва "Ройтерс".

 

Путин се съгласил с Ципрас и добавил, че двете страни трябва да намерят начин да дадат тласък на тези отношения.

 

Руският президент очаква, че срещата му с гръцкия премиер може да помогне за намирането на решение на въпроса за възстановяване на предишния темп на растеж на стокообмена.

 

През миналата година стокообменът е намалял с цели 40%, констатирал Путин и подчертал: "Вашата визита идва съвсем навреме, защото ние трябва да анализираме какво бихме могли да направим двамата, за да се възстановят предишните темпове на растеж".

 

Руският държавен глава напомнил, че до неотдавна Русия е била водещ търговско-икономически партньор на Гърция, заемайки първо място.

 

Приемайки в Кремъл гръцкия премиер, Путин подчертал, че му е приятно да посрещне госта си в Москва в навечерието на православния Великден. Това е наш общ празник. По този повод бих искал да откроя специалните ни отношения, имайки предвид нашите общи духовни корени, допълнил Путин.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8665 |26.03.2015 Шок! Записите от черната кутия на самолета повдигат нови въпроси . 47| 5768 |28.02.2015 Москва се готви за многохилядно шествие в памет на Немцов . 11| 4813 |08.02.2015 Германците искат да се изгладят отношенията с Москва . 1| 5049 |05.02.2015 Меркел и Оланд на крак в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads