Реклама / Ads
7| 6825 |26.09.2014 СВЯТ

Москва забрани чужденци да контролират и основават медии

.
Депутатите от Държавната Дума на Русия забраниха чужденци да контролират и да основават медии.Долната камара на руския парламент одобри на второ и трето, последно четене законопроект, който ограничава до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии, предаде ИТАР-ТАСС.
 
Освен това законопроектът забранява на чужденци да основават медии в Русия с изключение на случаите, когато в международен договор, по който Русия е страна, е предвидено друго.

ИТАР-ТАСС посочва като пример т.нар. Междудържавна телевизионна и радио компания "Мир", който предава на територията на ОНД и други страни, а също телевизията и радиото на Съюзната държава Русия и Беларус.

Законопроектът е бил приет с 430 гласа "за" и 2 "против" в 450-местната Държавна дума. Той трябва да бъде одобрен от горната камара - Съвета на федерацията - и подписан от президента, което е формалност, посочва АП.

Досегашното руско законодателство не ограничаваше участието на чужденци в печатни и интернет издания.
Граница от 50 на сто имаше само за чуждестранната собственост в телевизиите и радиостанциите.
Има предложения новият закон да влезе в сила на 1 януари 2016 г.

На собствениците на медии се дава срок до 1 февруари 2017 г. да приведат състоянието си според изискванията на закона.

При нарушения медийният регулатор "Роскомнадзор" е длъжен да внесе иск в съда за прекратяване на дейността на съответната медия, посочва ИТАР-ТАСС.

Асошиейтед прес отбелязва, че повечето от водещите руски печатни периодични издания, включително "Ведомости" и руското издание на "Форбс", са притежание на чужденци.

Привържениците на новата законова мярка твърдят, че тя е необходима заради "информационната война" на Запада срещу Русия заради украинската криза.

"Ограниченията за участието на чуждестранен капитал в руски медии се въвежда в отговор на санкциите на Запада, за да се ограничи финансовото му участие в Руската федерация", коментира главният редактор на вестник "Московский комсомолец" и председател на Съюза на журналистите в Москва Павел Гусев, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 6667 |08.08.2014 Украйна обмисля да спре транзита на газ като санкция срещу Москва . 15| 6574 |28.07.2014 Москва осъдена да плати около 50 млрд. долара за "Юкос" . 6| 5560 |15.07.2014 Адът в Москва се разраства: 20 вече са загиналите при инцидента в метрото . 0| 5742 |15.07.2014 Загинали и десетки пострадали при авария в метрото в Москва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads