Реклама / Ads
0| 4825 |19.01.2011 СВЯТ

МВФ лобира за еврозоната

.
Страните във валутен борд трябва да се присъединят към еврозоната възможно най-бързо, тъй като те са по-стабилни от тези с плаващ валутен курс. Това препоръча Джефри Франкс, ръководител на западноевропейските мисии на МВФ, по време на конференцията Central and Eastern European Forum във Виена.
 

Той обясни, че в Централна и Източна Европа има два двигателя на развитието. Първият е доверието във фискалната политика. Ако рисковата премия намалее, и лихвените проценти ще могат да се понижат, обясни Франкс, цитиран от “Класа”.

Вторият двигател според него са структурните реформи, които да генерират растеж. Частният сектор трябва да бъде двигател за възстановяването, но правителствата трябва да помагат повече за това, призова Пирошка Над от Европейската банка за възстановяване и развитие. По думите й страните, които са се съсредоточили към намаляване на разходната част, ще имат по-добри резултати и могат да очакват повече приходи. Прогнозите на институцията са, че в дългосрочен план държавите в региона на ЦИЕ няма да отбелязват грандиозен растеж, но това ще е по-скоро здравословно за икономиките им.

Според Дебора Револтела, главен анализатор в „Уникредит груп“ за ЦИЕ, за да бъде България предпочитана, трябва да има добра инфраструктура, регулаторна рамка и предвидима политическа обстановка.

Към прозрачност и ликвидност – това са нещата, от които всички държави имат нужда, за да се възстановят по-бързо, призова Джорджо Прадели, генерален мениджър международни операции в Юробанк И Еф Джи груп. Той обясни, че вижда окуражаващи знаци в страните, в които банката работи, и през 2011 г. там се очакват по-добри темпове на растеж. Според Радован Йелашич, бизнес консултант за ЦИЕ в “Уникредит”, предизвикателствата са едни и същи пред държавите в региона, но условията са различни.

Сърбия например има плаващ валутен курс, а България има валутен борд и не може да се възползва от промените в курса на валутата, за да влияе върху проблеми, които идват отвън, даде за пример експертът. Според него предизвикателството, което трябва да се преодолее през тази година, е финансирането на бюджетния дефицит и натискът върху публичните финанси. Йелашич бе категоричен, че всеки знае какво трябва да бъде направено, въпросът е дали има политическа воля и смелост за това. По думите му в държави, в които предстоят избори, като България, управляващите не са толкова ентусиазирани да предприемат твърди мерки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5260 |25.11.2010 Вероятността да се разпадне Еврозоната е нулева . 3| 4947 |17.09.2010 USA-експерт вещае разпад на еврозоната . 0| 5231 |16.06.2010 Вратата на Еврозоната се отвори за една малка страна . 0| 4963 |09.06.2010 Германия лобира за НАТО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads