Реклама / Ads
0| 5308 |26.04.2011 СВЯТ

Наемници от ЕС били авери на Кадафи

.
Полкивник Кадафи
Между 300 и 500 европейски наемни войници, включително граждани на държави- членки на ЕС, работят за полковник Муамар Кадафи в Либия. Това съобщава водещ криминолог, цитиран от изданието "Ею Обзървър".
 

Европейските наемници са главно специалисти по тежкото въоръжение, хеликоптерната техника и тактиката и получават дневен хонорар от няколко хиляди американски долара.

Повечето идват от Беларус, Сърбия и Украйна. Има и значителен брой полски специалисти по хеликоптерна техника. Белгийски, британски, френски и гръцки граждани също помагат на Кадафи. Европейците са част от по-многобройните наемници от централноафриканските страни, Чад, Нигер, Мали и Сомалия, които получават по 2000 долара на ден. Военните идват и си отиват през около 15 военни летища в Южна Либия, които все още работят. Около 25 000 войници дезертираха от официалната армия на Кадафи. Но синовете му командват три добре екипирани бойни части, състоящи се от общо между 35 000 и 50 000 военни.

Информацията за европейските наемници, работещи за Кадафи, беше съобщена от Мишел Кутузис, гръцки експерт по организираната престъпност, чиято компания Lotophages Consulting, регистрирана във Франция, извършва проучвания по въпроси на сигурността за европейските институции, ООН и френското правителство и той посети през февруари и март Северна Африка.

„В либийското общество съществува табу за убиването на хора от собствената ти племенна група. Поради това Кадафи се нуждае от чуждестранни бойци“, отбелязва Кутизис. Източник, свързан с Преходния национален съвет в Бенгази, съобщи пред „ИЮ Обзървър“, че алжирски, руски и сирийски военни също помагат на Кадафи.

„Те започнаха да пристигат след първата американска бомбардировка. Кадафи промени тактиката си, той вкара стотици бойци с джипове от Алжир и престана да разчита на танкове. Алжирците и сирийците са разтревожени, че Либия може да даде лош пример“, отбеляза източникът. Той допълни, че Кадафи използва наемници, защото не се доверява на либийците. „През последните 40 години имаше почти непрекъснати преврати срещу него. Всичките му лични бодигардове са чужденци. Колкото до приближения му кръг, лоялистите, които наистина му вярват, това са около 10 души и един от тях (външният министър Муса Куса) дезертира“, каза още източникът.

„Хюман Райтс Уоч“, която е изпратила трима свои служители на фронтовите линии в Либия обаче, постави под съмнение информацията. Представителят на организацията Питър Букаерт, позовавайки се на източници от кръговете на южноафриканските наемници, заяви, че „те не са чули за никакви европейци, южноафриканци или зимбабвийци, които да се бият за Кадафи…, тези мрежи поддържат връзка помежду си, така че щяха да знаят“, заяви той.

Представител на ЕС по сигурността и източник на НАТО заявиха, че не са виждали вътрешна информация за наемници. Но източникът на НАТО съобщи, че има информация за колумбийски снайперисти в Мисурата.

Днес Великобритания и САЩ ще обсъдят нови средства за подкопаване на силите на Муамар, като ще търсят начини за прекратяване на доставките на гориво за сухопътните въоръжени сили на либийския лидер, пише вестник „Файненшъл Таймс”. Британският министър на отбраната Лиам Фокс ще се срещне с американския си колега Робърт Гейтс във Вашингтон за обсъждане на конфликта. Гейтс вече даде сигнали за помощ в отговор на искането на Великобритания, като съобщи в четвъртък, че САЩ ще изпрати в конфликта безпилотни самолети „Придейтър”.

Италия пък е готова да позволи на свои самолети да провеждат „целеви атаки“ срещу „специфични военни обекти на либийска територия“, съобщи премиерът на страната Силвио Берлускони. Той посочи в комюнике, че е провел телефонен разговор с американския президент Барак Обама и го е информирал, че Италия е решила да отговори положително на призива към съюзниците, отправен от генералния секретар на НАТО на 14 април.

„Италия реши да увеличи оперативната гъвкавост на своите самолети срещу специфични военни обекти на либийска територия с цел да подпомогне опазването на цивилното либийско население“, добави Берлускони. „Така участвайки съвместно в операциите на съюзниците, Италия остава в рамките на ограниченията, предвидени от мандата на операцията (на НАТО) и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, се казва още в официалното комюнике.

Най-вероятно решението за по-активно участие във военната операция в Либия е взето с оглед на усложняващата се ситуация в Мисрата. Припомняме, вчера третият по големина град в Либия отново бе подложен на ракетен удар от страна на правителствените войски. Загиналите са над 30, а ранените близо 60.

По-рано Италия, Великобритания и Франция се обединиха в това да изпратят офицери за свръзка след установяването на новия режим в африканската страна. Те ще трябва да подпомогнат работата на Националния съвет в Бенгази.

Около 2000 чужденци остават в пристанищния либийски град Мисрата, като се надяват да бъдат евакуирани, заявиха американски представители в понеделник, цитирани от АФП. „До днес имаме информация за около 2000 граждани на трети страни, които се намират в Мисрата и искат евакуация”, заяви Ройбен Бриджъти, високопоставен служител на Държавния департамент, който отговаря за въпросите на бежанците. Бриджъти заяви, че корабите, доставящи хуманитарна помощ в Мисрата, може да вземат на борда някои от тези бежанци.

Междувременно фрегати на ООН са уцелили подводен кабел от оптични влакна, свързващ Сирта с петролните пристанища на Рас Лануф и Брега, предизвиквайки голямо прекъсване на телекомуникациите в този район, съобщи либийската държавна телевизия. „Фрегата на колониалния агресор неверник бомбардираха оптичен кабел на 15 мили от брега, свързващ Сирта с Рас Лануф и Брега“, съобщи телевизия „Ал Джамахирия“.

Три силни експлозии разтърсиха тази вечер източната част на либийската столица Триполи, съобщиха очевидци. Те не можаха да уточнят какви да били обектите, цел на атаките. „Чухме три силни експлозии и видяхме пламъци и дим да се издигат от място, недалеч от нас“, каза жител на квартал „Аин Зара“, в източната част на Триполи. Две други детонации разтърсиха същия квартал малко по-късно, според друг очевидец.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5056 |07.02.2011 Автомобилите в ЕС с автоматични дневни светлини . 3| 5991 |15.07.2010 Пилоти разбили "нарочно" самолета на Качински? . 2| 5900 |14.03.2010 Руски танкове превзеха Тбилиси с фалшив репортаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads