Реклама / Ads
5| 5954 |25.02.2019 СВЯТ

Най-големият удар в ЕС срещу ”руската перачница”

.
Това е първият голям удар в ЕС срещу една от най-големите схеми за пране на пари от Русия: при операция срещу т.нар. ”Руска перачница” в Германия са конфискувани активи за 50 милиона евро, посочва Дойче веле.
 

За какво става въпрос? "Най-важното е, че ние им спряхме кранчето" - с тези думи сътрудничка на прокуратурата в Мюнхен обобщи резултата от специализирана операция на Федералната криминална служба за углавни престъпления. По време на тридневна акция в баварските градове Нюрнберг, Регенсбург, Мюлдорф на Ин, както и в хесенския Швалбах бяха конфискувани четири сгради. Беше замразена и банкова сметка с почти 8 милиона евро. Общата сума на конфискуваните активи е около 50 милиона евро. Въпросните недвижими имоти и финансови средства са пряко свързани със схемата за пране не пари, позната под имената "Ландромат", "Руска перачница" или "Молдовска схема". Само за три години чрез тази система от Русия са били изнесени колосални суми: става дума за най-малко 22 милиарда долара, изнесени между 2011 и 2014 година, пише още изданието.

 


Запозодрените по делото в Германия са трима. Единият живее със семейството си в Мюнхен. От прокуратурата съобщават, че той притежава германски паспорт. Той не е арестуван, тъй като правоохранителните органи считат, че няма опасност да се укрие. Прокуратурата не съобщава други детайли за заподозрените и досега не е повдигнала официални обвинения срещу тях.

Това е първият мощен удар в Западна Европа срещу т.нар. "Руска перачница", за чието съществуване се знае от 2014 година насам, когато журналисти от Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) разказаха за схемата. От мюнхенската прокуратура признават, че докладът на разследващите журналисти е изиграл важна роля за следствието. "Естествено, това беше много важно", заяви пред ДВ прокурорката от Мюнхен Ане Лайдинг. По нейните думи разследването в Германия е започнало година преди публикуването на доклада. До този момент обаче полицията успяла да установи само фактите за пране на пари, но не и да проследи цялата схема до Русия, се посочва  в разследването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3919 |02.02.2019 6,1 по Рихтер удари остров Суматра . 0| 4182 |20.01.2019 Земетресение от 6.7 по Рихтер удари Чили . 0| 4205 |06.01.2019 6,6 по Рихтер удари пак Индонезия . 0| 3729 |30.11.2018 5,8 по Рихтер удари Индонезия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads