Реклама / Ads
0| 3931 |23.11.2018 СВЯТ

Напрежението между Косово и Сърбия за пореден път ескалира

.
Северна Митровица Източник: radiomitrovicasever
Кметът на Северна Митровица Горан Ракич се зарече да направи възможното да не се стигне до сблъсъци. От президента на Сърбия Александър Вучич Ракич очаква да помогне за това с контактите си на международната сцена, съобщава БНТ.
 

Сръбското население на северните косовски общини протестира срещу въвеждането на 100-процентови мита за вноса на стоки от Сърбия. Властите в Прищина точно този момент са изпратили спецчасти на косовската полиция в северната част на Косовска Митровица, за да арестуват заподозрени в убийството преди 10 месеца на опозиционния политик Оливер Иванович.

 

Трима заподозрени за убийството на Иванович сърби са арестуваните, като двама от тях са служители на косовската полиция. Четвърти сърбин е задържан, защото не се подчинил на косовските албански спецполицаи. Акцията е проведена в 5,30 ч. сутринта. Кметът на Северна Митровица Горан Ракич я нарече "брутално малтретиране" с очевидна цел.

 

С едночасови пътни блокади отвърнаха косовските сърби в северните общини. Пред БНТ Горан Ракич заявява, че тези протести ще продължат до отмяната на митата и освобождаването на арестуваните. Кметът  Ракич смята, че утре няма да имамт нито хляб, нито мляко, и няма да имат нормални цивилизовани условия за живот. Въпреки това косовските власти настояват, че високите мита ще останат докато Сърбия не признае независимостта на Косово. Кметът иска всички сърби да се махнат от там, защото не се представят никакви доказателства за това, за което са обвинени нашите съграждани.

 

Следовател от косовската полиция обаче заявява, че при арестите  са открити доказателства за разследването. Става дума за автомати "Калашников", ръчни гранати и дрон. Но независимо от това сръбската общност реагира остро, защото осъмна днес и с недостиг на стоки от първа необходимост. Това се дължи на решението отпреди два дни на косовските власти да наложат непосилни мита върху всички внасяни от Сърбия стоки.

 

Според председател на парламента на Косово Кадри Весели, Сърбия трябва да схване, че политиката й не помага за мирното съжителство на албанците и сърбите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3794 |20.11.2018 Бой между полиция и протестиращи в Белгия за цената на горивото . 0| 4098 |13.11.2018 Турският вицепрезидент напусна Международната среща на върха за Либия . 0| 3613 |13.11.2018 Нараства напрежението между палестинците и Израел . 0| 3677 |28.10.2018 Бразилците избират между Жаир Болсонаро и Фернандо Адад за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads