Реклама / Ads
0| 3750 |06.09.2021 СВЯТ

Нова Зеландия премахва ограниченията заради COVID-19

.
Джасинда Ардърн Източник: БГНЕС
Нова Зеландия почти напълно ще премахне блокирането си заради коронавируса тази седмица, като под строги ограничения ще остане само епицентърът на инфекцията в страната Окланд, каза в понеделник премиерът Джасинда Ардърн.
 

Около три милиона новозеландци вече няма да бъдат „под ключ“ по домовете си от вторник през нощта, а училищата ще отворят отново в четвъртък за първи път от три седмици, каза Ардърн. Но тя добави, че Окланд, където огнището на Делта-варианта в страната се появи в края на миналия месец, ще остане под строго блокиране поне още една седмица, тъй като вирусът все още не е спрян в двумилионния град.

 

Ардърн каза, че е имало положителен напредък в намаляването на броя на случаите, но силно трансмисионният вариант Делта „променя играта“, което означава, че ограниченията в Окланд не могат да бъдат облекчени твърде скоро.

 

„Действахме добре, за да овладеем това огнище, ограниченията от ниво 4 (твърдо блокиране) работят, но работата не е свършена“, каза тя. "На крачка сме от отстраняването, но не можем да изпуснем топката."

 

Новозеландците извън Окланд ще преминат към предупреждение на второ ниво по четиристепенната система за реагиране на коронавирус в страната. Това означава, че заповедите за престой у дома са отменени, но свободите, ползвани преди появата на огнището в Окланд - когато животът в Нова Зеландия беше почти нормален - няма да бъдат възстановени напълно.

 

Събиранията на закрито ще бъдат ограничени до 50 души, със задължително носене на маска и сканиране на приложения за проследяване на много места.

Епидемията сложи край на шестмесечен цикъл без локално предаване в Нова Зеландия, която беше една от последните в света зони без коронавирус и спечели широка похвала за реакцията си срещу пандемията.

 

Жена на 90 години в събота стана първият човек, починал от COVID-19 в Нова Зеландия от февруари, с което броят на жертвите на пандемията в страната достигна 27., предава БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3409 |03.09.2021 Терорист от ИД рани шестима с нож в магазин в Нова Зеландия, застреляха го . 0| 3684 |29.08.2021 Джо Байдън: До часове чакаме нова кървава атака срещу летището в Кабул . 0| 3832 |02.08.2021 Партията на Ердоган предложи проект за нова Конституция в Турция . 0| 3150 |08.07.2021 Ройтерс: ЕК предлага нова агенция за борба с прането на пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads