Реклама / Ads
5| 6512 |24.11.2013 СВЯТ

Новина за историята: Споразумение за ядрената програма на Иран

.
Световните сили постигнаха споразумение с Иран относно ядрената програма на страната, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън, която председателстваше преговорите. „Постигнахме споразумение между шестте международни посредника и Иран”, съобщи Аштън, която бе цитирана от Майкъл Ман в социалната мрежа Twitter.
 

По-късно историческата новина бе потвърдена и от иранска страна. Иран и шестте международни посредника постигнаха споразумение на преговорите в Женева, съобщи иранският министър на външните работи Джавад Зариф.

Ядреното споразумение между Иран и световните сили не признава правото на Техеран да обогатява уран и прекратява прогреса на ядрената програма на страната. В рамките на споразумението санкциите остават в сила и се предвижда неутрализиране на иранските запаси с уран, обогатен до 20%, съобщава АФП.

От друга страна Иран ще получи достъп до 4,2 милиарда долара в рамките на споразумението.

САЩ и техните съюзници ще облекчат санкциите срещу Иран в еквивалент на 7 милиарда долара в рамките на подписаното шестмесечно ядрено споразумение. В изявлението си относно споразумението администрацията на САЩ посочва, че през следващите шест месеца срещу Иран няма да се налагат нови санкции, ако страната спазва положенията в договора.

Реакциите на световните лидери не закъсняха. Президентът на САЩ приветства историческото временно споразумение с Иран, определяйки го като „важна първа стъпка” за подписването на всеобхватен договор, с който да се сложи край на опасната конфронтация около ядрената програма на Техеран. Обама отбеляза, че споразумението от Женева за пръв път е спряло прогреса на иранската ядрена програма. В същото време президентът предупреди, че ако Иран не спазва условията в договора, облекчаването на санкциите в размер на 7 милиарда долара ще бъде отменено и натискът ще бъде увеличен.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова заинтересованите правителства да направят всичко възможно, за да развият този успех и да създадат условия за продължаване на преговорите с цел разширяване на междинните договорености. „Генералният секретар отново потвърждава своята непоколебима подкрепа за процеса на ядреното разоръжаване и укрепването на режима на неразпространение”, се отбелязва в съобщението.

„Завършиха много тежките и продължителни преговори относно иранската ядрена програма и бе постигната договореност, с която се увенчават дългогодишните контакти, в които имаше възходи и падения”, заяви руският външен министър Сергей Лавров. „В рамките на споразумението ние се съгласяваме с необходимостта да признаем правото на Иран на мирен атом, включително и правото на обогатяване с разбирането, че всички запазващи се въпроси към иранската ядрена програма, трябва да бъдат закрити и цялата програма трябва да бъде поставена под изключително строг контрол на МААЕ. Това е крайната цел, но тя вече е посочена в днешния документ. Така че, според мен в крайна сметка няма губещи. Иран за шест месеца ще замрази ядрената си програма и през този период шестте международни посредника и Техеран ще водят интензивни преговори за постигането на окончателна договореност“, допълни той.

Израел смята, че ядреното споразумение, което бе подписано днес в Женева между Иран и световните сили е лошо, тъй като Техеран е получил това, което е искал, съобщи пресслужбата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. „Това е лошо споразумение, тъй като то дава на Иран това, което той искаше: частична отмяна на санкциите докато в същото време запазва основната част от своята ядрена програма”, се отбелязва в изявлението, което бе публикувано няколко часа след постигането на историческото споразумение в Швейцария.

Междувременно стана ясно, че САЩ оставят в сила санкциите срещу централната банка на Иран и още 20 големи банки в страната. Това се посочва в съобщение на Белия дом.

„Иран в момента разполага с 200 килограма уран, който е обогатен до 20%. В рамките на споразумението след шест месеца Техеран няма да притежава нито един килограм“, обеща държавният секретар на САЩ Джон Кери. „Постигнатата днес договореност представлява първа стъпка към подписването на всеобхватно споразумение, което ще помогне светът да стане по-безопасен. Споразумение, което ще помогне за сигурността на приятелите на САЩ в региона”, заяви Кери. Той допълни, че постигнатото споразумение в частност ще подпомогне и сигурността на Израел.

В Иран също се радват на историческия успех. Президентът на Иран Хасан Роухани приветства постигнатото споразумение със световните сили относно ядрената програма на Техеран, като отбеляза, че то „отваря нови хоризонти”. „Конструктивният подход и неуморните усилия на преговарящите екипи ще отворят нови хоризонти”, отбеляза Роухани в социалната мрежа Twitter, след като в резултат на интензивните преговори в Женева бе постигнато дългоочакваното споразумение.

Роухани посочи, че споразумението е станало възможно заради „вота на иранския народ за умерения политически курс”, имайки предвид своето неочаквано избиране през юни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5800 |24.11.2013 Първа сварка на Южен поток в Сърбия . 1| 6584 |23.11.2013 Лондон на изстрел разстояние от война с Испания . 13| 13282 |22.11.2013 Германия въвежда обща минимална работна заплата . 6| 6567 |22.11.2013 Несъмнено: Берлускони правил секс с малолетна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads