Реклама / Ads
11| 5515 |29.03.2011 СВЯТ

Б. Обама: САЩ спря клането в Либия

.
Б. Обама
НАТО ще поеме в сряда командването на всички военни операции на международната коалиция в Либия.
 

Американците спряха клането в Либия, обяви президентът на САЩ Барак Обама в телевизионно обръщение. Той предупреди, че евентуален опит да бъде свален от власт с военни средства Кадафи, може да повтори грешките от Ирак.

"Като президент аз отказвам да чакам снимки на кланета и масови гробове, преди да предприема действие", каза Обамаи оправда решението си за въздушни удари срещу силите на полковник Кадафи в рамките на мисия с мандата на ООН за опазване на цивилните. САЩ не могат да си позволят да повторят грешките си от войната в Ирак, заяви президентът. "Ако се опитаме да свалим Кадафи чрез сила, нашата коалиция ще се пръсне", каза той в речта си, изнесена в Университета за национална отбрана във Вашингтон. "Ние тогава вероятно ще трябва да изпратим американски войски на място", добави той. "Опасностите за нашите мъже и жени в униформи ще са много повече. Същото важи и за цената и отговорността за това, което ще стане след това в Либия", обясни той. "Ние поехме по този път в Ирак, но смяната на режима отне 8 години, струва живота на хиляди американци и иракчани и близо трилион долара. Ние не можем за си позволим това да се повтори в Либия", подчерта той. След свалянето на режима на Саддам Хюсейн през април 2003г. САЩ продължиха бойната си мисия в Ирак до 2010г.и все още разполагат с 50 000 войници, които трябва да напруснат страната до края на настоящата година.

Международната коалиция започва "смъртоносно настъпление" срещу либийския диктатор Муамар Кадафи, каза Обама и добави, че НАТО ще поеме в сряда командването на всички военни операции на международната коалиция в Либия.

Същевременно либийската държавна телевизия показа тази нощ директно един от синовете на Кадафи, за когото се говореше, че бил убит
от пилот - камикадзе, съобщи Ройтерс. 32-годишният Хамис Кадафи командва елитна армейска бойна част, която води боеве срещу либийската опозиция. Представители на режима на Кадафи твърдят, че с лъжливата информация за смъртта на Хамис, силите на коалицията искали да всеят съмнение и разногласия сред верните на либийския лидер войски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5270 |05.02.2011 Обама: Мубарак да вземе „правилното решетие” . 1| 12289 |23.09.2010 Нови документи за клането край Катин помиряват Полша и Русия . 2| 5851 |19.03.2010 Хомосексуалисти виновни за клането в Сребреница . 0| 10149 |28.01.2010 Обама: Заетостта трябва да бъде приоритет №1 през 2010 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads