Реклама / Ads
1| 5843 |30.01.2012 СВЯТ

Обиск в президентството на Германия

.
Кристиан Вулф
За първи път в историята на Федерална република Германия полицаи претърсиха президентството в Берлин. Цел на обиска бил кабинетът на бившия президентски говорител Олаф Глезекер, срещу когото се води разследване по обвинение в корупция, пише “24 часа”.
 

  

Полицаи дискретно претърсили кабинета му в президентството в четвъртък. Следователите иззели документи и компютър.

 

Глезекер, който години наред бе най-довереното лице на държавния глава Кристиан Вулф,  е заподозрян в корупция при организирането на поредица от икономически форуми под мотото "Диалог между Севера и Юга". Форумът се провежда неколкократно в Долна Саксония от 2007 до 2009 г. под патронажа на Кристиан Вулф, който тогава е премиер на провинцията.

 

Видни личности от икономиката, политиката, спорта, киното и театъра се срещаха да обменят идеи за икономически просперитет. Мероприятието бе частно и не е било редно да бъде финансирано от провинцията. Именно такова е подозрението срещу Глезекер. Той е обвинен, че е осигурил спонсори в качеството си на говорител на премиера. В замяна прекарал безплатна почивка при основния организатор - Манфред Шмид.

 

Шмид се опита да оневини Глезекер, като поясни пред медиите, че е приятел от 30 г. с него и те десетилетия наред са прекарвали заедно отпуските си. Вулф пък от своя страна заяви, че не е знаел за ролята на Глезекер при търсенето на спонсори. Той се раздели с говорителя си през декември, без да назовава конкретна причина.

 

По това време пламна и скандалът около самия президент, който бе обвинен от медиите в злоупотреба със служебно положение и натиск над пресата. Вулф използвал влиятелни богати приятели, за да взема от тях кредит или да прекарва безплатно почивката си във вилата им. Засега е ясно, че той не е нарушавал закона. Президентът е оказал съдействие на прокуратурата и е отказал достъп на Глезекер до офиса му преди седмици, пречейки му да го разчисти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 6708 |17.01.2012 Невероятно: Пускат „Mein Kampf“ на Хитлер в Германия по будките . 14| 6522 |16.01.2012 Европа е без бъдеще, ако Германия и Франция не се договорят? . 1| 5294 |12.01.2012 Обвиняем застреля прокурор в Германия . 11| 7749 |22.12.2011 Емигранти от вси страни се натискат към Германия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads