Реклама / Ads
5| 4246 |12.05.2021 СВЯТ

Огън в Обетованата земя

.
Източник: Twitter
“Нашата нация е арабската и се простира от Атлантика до Червено море и отвъд него. Онова, което искаме, откакто катастрофата се случи през 1947-а, е да възстановим демократичната палестинска държава” - Ясер Арафат пред Ориана Фалачи, 1970 г.
 

Обетованата земя гори. Небето над свещения за няколко вероизповедания Израел е в пламъци. Заради един дългогодишен конфликт, който периодично изпада от новинарските заглавия. Но раната в сърцето на Близкия Изток продължава да е отворена. Огънят продължава да тлее, докато не предизвика следващ пожар. Този, който виждаме днес - стотиците ракети в небето над Тел Авив между Израел и Ивицата Газа. Рухнали сгради. Преки сблъсъци. Загинали хора. 

 

Евреи и палестинци не могат да разрешат споровете около земята край река Йордан и Средиземноморието. След като получи независимостта си, Израел успя да нанесе поредица от смазващи удари върху палестинците. Но не може да спечели окончателно. Конфликтът съществува вече десетилетия и цели поколения растат с него. И докато той не бъде решен двете страни все така ще продължават да бъдат несигурни. Единственото сигурно? Че на всеки няколко години напрежението ескалира и се стига до сериозно насилие. Това е някакъв извратен ритъм - на всеки около 15 г. има конфронтации на ивицата, разделяща Газа от Израел. 

 

Ерусалим е свято място за християни, евреи и мюсюлмани. Но това не е просто религиозен въпрос. Еврейските и мюсюлманските свети места са и национални символи. Географски са буквално на "един хвърлей" разстояние.

 

"Шейх Джара" - днес са те, утре - ние... 

 

Близо до Дамаската порта, която води към мюсюлманския квартал в Стария град на Ерусалим се мятат камъни, контейнери и всичко налично. Свистят гумени куршуми, гори огън. Улиците на Източен Ерусалим са се превърнали в бойно поле от началото на месеца. 


Причината? Източен Ерусалим е палестинската част на Светия град, окупирана и анексирана от Израел. От началото на Рамазан сблъсъците там не спират, а поводът е решение на израелските власти да попречат на палестинците да сядат на стъпалата на водещия към портата площад. Решението бе отменено впоследствие, но това не доведе до положителни резултати. Преди около три седмици крайнодесни евреи засипват площада и скандират "Смърт на арабите". 

 

Драсва клечка в буре, пълно с барут. 

 

В началото на годината израелски съд нареди от кв. “Шейх Джара” да бъдат експулсирани четири палестински семейства, които поискаха от Върховния съд възможността да подадат обжалване. Съдът отложи решението си за неуточнена дата, а сблъсъците в квартала се увеличават. 

 

Диспутът тук не е просто за шепа къщи. “Крушката си има опашка”, както казват. Това се случва в контекста на години, в които Израел последователно засилва колонизацията по Западния бряг и Източен Ерусалим. Финансират се инфраструктурни проекти от израелското правителство, или организации на еврейски заселници. Купуват се къщи на палестинци или дори ги експортират. 

 

Във възобновения през последните дни конфликт се включи и групировката "Хамас” която постави ултиматум на Израел - или премахват силите си от Ал-Акса и "Шейх Джара", или пускат ракети по Ерусалим. Така от понеделник в небето са изстреляни стотици ракети - както от страна на Ивицата Газа, така и от страна на Израел. 

 

Човешката цена на войната 

 

Ескалациите взеха и първите си жертви. Десетки са вече загиналите - палестинци, израелци, жени, деца. Един от последните случаи е в израелския град Лод, където баща и дъщеря са били убити, а майката на 16-годишното момиче е сериозно пострадала. В града е обявено извънредно положение още от вчера вечерта по нареждане на премиера Бенямин Нетаняху. Сирени вият в Тел Авив. 

 

“От човешка гледна точка, а и от историческа, палестинците имат право - те наистина са се превърнали в новите евреи на земята. Но тогава по същите причини имат право и евреите. Те не могат на свой ред да се превърнат в палестинци” - Ориана Фалачи, 1970 г. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3902 |25.03.2021 Запалиха Олимпийския огън . 0| 5526 |10.01.2021 Дупки се отвориха в земята край Петриня . 13| 6071 |17.10.2019 Турция и САЩ се договориха - спира огъня в Сирия . 0| 3912 |04.05.2019 Огън в ивицата Газа, 90 ракети полетяха към Израел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads