Реклама / Ads
0| 3285 |22.05.2021 СВЯТ

ООН праща хуманитарна помощ на Газа

.
Източник: БГНЕС
Организацията на обединените нации изпраща хуманитарна помощ към Газа, за да помогне на палестинците за се възстановят след военните сблъсъци. Подкрепата на ООН идва часове, след като бе постигнато примирие в Близкия Изток и Тел Авив и Ивицата Газа прекратиха ракетните обстрели помежду си.
 

Хиляди палестинци се върнаха по домовете си, за да намерят сцени на опустошение. Властите заявиха, че възстановяването може да отнеме години. Във военния конфликт загинаха над 250 души, а ескалацията на напрежението продължи 11 дни. По-голямата част от жертвите са в Газа, а сред загиналите има много жени и деца. 

 

В Южен Израел жителите празнуваха примирието, но мнозина изразиха загриженост, че нов конфликт в региона е само въпрос на време. Политологът от Института за изследване на националната сигурност в Тел Авив Марк Хелер заяви, че следваща ескалация може да възникне много по-лесно. 

 

Палестинските власти заявиха, че десетки милиони долари ще бъдат необходими за възстановяването на и без това бедния анклав, който също така страда от кризата с Covid-19. Над 100 хиляди души избягаха от домовете си в района, който е под контрола на групировката Хамас. Близо 800 хиляди души нямаха достъп до водопроводна вода, съобщи агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ.

 

ФрогНюз припомня, че напрежението между Израел и Ивицата Газа бе провокирано от имотни спорове и репресия срещу палестинци. 

 

"Сега в Израел много активно се анализира и дискутира как през последните години правителството не се справи с нещата както трябва - в смисъл, че не попречи на внасянето на оръжия и оръжейни системи в Газа и не реагираше достатъчно твърдо на по-дребни провокации. Предполагам, че в бъдеще израелската армия ще проявява все по-малка търпимост към действия на Хамас, които досега се смятаха за незначителни," каза Хелер пред Българското национално радио. 

 

Въпросът според него е колко време ще се задържи примирието и ще се разоръжи ли Хамас - нещо, което не изглежда особено възможно. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3432 |18.05.2021 Испански военни в помощ на Мароко след мигрантско цунами . 27| 5261 |22.03.2021 Напрежение: Русия праща Балтийския флот в Черно море . 0| 6005 |02.07.2020 Ужасът в Мианмар: Затрупани от кал миньори крещят за помощ . 5| 5563 |29.06.2020 Иран иска арест на Тръмп. Моли Интерпол за помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads