Реклама / Ads
5| 6966 |30.05.2014 СВЯТ

Осъдена на смърт суданка роди в затвора окована

.
Светът настръхна срещу Судан, където млада жена, осъдена на смърт за изоставяне на религията, е родила момиченце в затвора близо до столицата Хартум.Мериам Яхия Ибрахим Ишаг се омъжила за християнин и бе осъдена на смърт чрез обесване по-рано този месец, след като отказа да се отрече от християнството.
 

Мериам роди дъщеря си Мая в затвора, а британското издание "Дейли Мейл" шокира целия свят с разкритието, че

суданката е била с окови на краката, докато е раждала.

Бащата на момиченцето Даниел Уани е рябвало да се обърне към адвокат, за да му бъде позволено най-накрая да види дъщеричката си, пет дни след раждането.

Той изрази възмущението си от отношението към съпругата му в затвора. "Оставили са оковите на краката ѝ по време на раждането. Тя е много нещастна от този факт".

За съжаление Мериам няма да види как красивата ѝ дъщеричка расте, тъй като ще бъде обесена до две години, веднага щом престане да кърми малката Мая.

Още преди раждането Мериам обяви, че по-скоро би умряла, отколкото да се откаже от вярата си. В разговор със съпруга си в едно от редките му посещения в затвора тя е заявила: "Ако искат да ме екзекутират, нека го направят, защото аз няма да сменя вярата си".

Госпожа Ибрахим бе осъдена и за прелюбодейство с мотива, че бракът ѝ с християнин от южен Судан се обявява за нищожен, съгласно ислямския закон, който казва, че жени мюсюлманки не могат да се омъжват за мъже от друга вяра, информира Би Би Си.

За това си деяние тя е осъдена на 100 удара с камшик, а тази присъда ще бъде изпълнена, когато Мериам се възстанови след раждането.

По-голямата част от населението на Судан е мюсюлманско и страната се управлява според мюсюлманския закон. Бащата на госпожа Ибрахим е мюсюлманин.

Мериам е отгледана като православна християнка, религията на майка ѝ, тъй като баща ѝ не е бил до нея по време на детството ѝ.

Според Амнести Интернешънъл, тя е била арестувана по обвинение в прелюбодейство през август 2013 г., а шериатският съд добави и обвинение във вероотстъпничество през февруари 2014 г, когато тя заявила, че е християнка,а не мюсюлманка.

Мериам настоява, че винаги е била християнка и обяснила на мъжа си: "Отказвам да се променя, да променя вярата си само за да остана жива. Знам, че ако стана мюсюлманка, ще остана жива и ще мога да се грижа за семейството си, но имам нужда да остана вярна на себе си".

Пред "Дейли Мейл" Даниел Уани разказва: "Жена ми е много, много силна. По-силна е от мен. Когато я осъдиха на смърт аз избухнах в сълзи, но я остана силна.

Когато прочетоха присъдата ѝ тя дори не трепна. Беше невероятна гледка, защото тя е тази, която е осъдена на смърт".

Даниел е бил в Хартум, опитвайки се да уреди 20-месечният им син Мартин да живее с него в САЩ, когато жена му е арестувана. Тогава тя е бременна в 3-ата седмица в второто им детенце.

Суданските власти няма да пуснат Мартин да живее с баща си,тъй като твърдят, че момчето също е мюсюлманин. Момченцето е затворено с майка си, когато тя е арестувана.

Мериам прекарва повечето от времето си окована за пода на килията си и рядко бива пускана навън. И тя и невръстният ѝ син страдат от различни болести, свързани с лошите хигиенни условия в затвора.

На Даниел Уани, който е от южен Судан, но сега е натурализиран американец, първоначално му е отказвано да посещава жена си в затвора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5759 |05.08.2013 Затвор до смърт за бивш шеф на генщаба на Турция . 0| 5401 |22.07.2013 Смърт след трус от 5,9 по Рихтер в Китай . 4| 6288 |08.06.2013 Смърт в Калифорния - 6 трупа след стрелба . 0| 5975 |30.04.2013 Забраниха пестициди, смъртоносни за пчелите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads