Реклама / Ads
0| 3676 |04.01.2020 СВЯТ

Отново протести във Франция

.
Източник: БГНЕС
Хиляди французи излязоха по улиците на Франция на пореден протест срещу предложената от президента Еманюел Макрон пенсионна реформа. Част от протестиращите бяха облечени в жълти жилетки, които през последната година станаха символ на противопоставяне на опитите на Макрон за реформи.
 

Сред тези реформи е и идеята на Макрон да рационализира 42-те отделни пенсионни режима на Франция в един-единствен, базиран на точки, предаде АФП.

 

Още когато президентът представи идеята си за единната система, тя бе отхвърлена и от синдикатите, и от представители на множество съсловни браншови организации. Според противниците на идеята, ако тя бъде приета, това ще означава, че милиони хора ще трябва да работят след официалната пенсионна възраст на 62 години.

 

В събота протестиращите тръгнаха от Лионската гара в Източен Париж с огромен слоган "Макрон, изтегли проекта си; запази и подобри пенсиите ни", отправяйки се към Източната гара.

 

Достигайки до оперния театър на площада на Бастилията, протестиращите скандираха „не искаме клаузата за дядовците“, предвид предложенията балетните танцьори да загубят сегашните щедри пенсионни обезщетения, които им позволяват да се пенсионират на 42 години.

 

До момента в знак на протест балетните танцьори са отменили повече от 60 представления на историческите сцени „Гарние и модерна Бастилия“ в парижката опера, което води до загуби от над 12 милиона евро от продажбата на билети.

 

Няколко други професии, включително машинисти на влакове, също ползват специални пенсионни привилегии. Заради недоволството на стачкуващите, Франция преживява най-дългата непрекъсната стачка на железопътния транспорт в историята си.

 

Ново проучване, публикувано в петък, показва, че мнозинството граждани (61%) одобряват стачката, въпреки че процентът на подкрепа е спаднал с 5% спрямо 19 декември.

 

Синдикатите организират нов мащабен протест в четвъртък, когато се очаква учители, медицински работници и други, да се присъединят към стачката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4775 |25.12.2019 21 души са обгазени в църква във Франция, двама берат душа . 1| 5092 |21.12.2019 Хиляди протестират в Черна гора в подкрепа на имотите на църквата . 2| 4318 |16.12.2019 Авторът на пенсионната реформа във Франция хвърли оставка заради протестите . 1| 4455 |09.12.2019 Турция върна на Франция 11 бойци от ИДИЛ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads