Реклама / Ads
0| 3820 |02.08.2021 СВЯТ

Партията на Ердоган предложи проект за нова Конституция в Турция

.
Реджеп Ердоган
Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието изготви предложение за конституция, което въвежда няколко нови функции, включително разрешаване на гражданите да представят законови предложения и предоставяне на Парламента прерогатива за уволнение на министри, съобщават световните медии.
 

Професор Явуз Атар, професор по конституционно право и съветник на президента, сподели пред коментатора Абдулкадир Селви, че проектът предвижда гражданите да внасят законопроекти и предложения за конституционни промени след събиране на определен брой подписи.

 

Новата система също така има за цел да укрепи правомощията на парламента, като му даде прерогатива да уволнява министри при определени условия, като това ще гарантира, че президентът, вицепрезидентите и министрите ще бъдат държани отговорни от парламента.

 

„В президентската система президентът се избира пряко от народа и получава вот на доверие от народа“, каза Атар и добави, че властта на парламента ще бъде засилена, като му се даде правото да уволнява министри и вицепрезиденти. За да уволни някой от заемащите споменатите постове, парламентът ще се нуждае от абсолютно мнозинство с три пети от гласовете.

 

Междувременно в новата система контролът и равновесието ще бъдат преразгледани, тъй като има за цел да предотвратят сериозни конфликти и блокиране между съдебната, изпълнителната и законодателната власт.

 

Министрите също ще отговорят устно на въпроси, повдигнати от законодателите според новата система, според Атар, който отбеляза, че това е една от характеристиките на парламентарната система, изоставена след влизането в сила на президентската система след референдума през 2018 г. Съответно министрите ще се явяват в парламента, за да отговарят на въпроси с цел засилване на капацитета на законодателната власт да проверява.

 

Още на 1-и февруари президентът Ердоган заяви, че „е време Турция да обсъди отново нова конституция“. На фона на дебатите за нова гражданска конституция, Ердоган смята, че Турция ще има цялостна, ясна, демократична и либерална конституция, която да ръководи страната през предстоящия век.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3524 |26.06.2021 Ердоган даде началото на изграждането на водния канал ”Истанбул” . 0| 2946 |21.06.2021 Партията на Никол Пашинян печели парламентарните избори в Армения . 0| 3413 |02.06.2021 Ицхак Херцог от Партията на труда е избран за президент на Израел . 2| 3641 |17.05.2021 Ердоган към Байдън: Пишете историята с окървавени ръце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads